7 juli 2019

Smidesdag på Kimo Bruk

Inlägget i samarbete med Aktion Österbotten

---

I går gick den årliga bruks- och smidesdagen med tillhörande marknad av stapeln vid Kimo Bruk. Jag vet att jag, trots min "byainfluencer"-titel, inte bloggat så mycket om Kimo Bruk. Men det är ett medvetet val! Jag sparar förstås det bästa till sist, hehe.. I dagens inlägg ska ni i varje fall få en liten inblick i det vackra område som bruket är. Inkommande vecka ska ni också få nästa del av "Pärlor i Kimo", så håll utkik!

Jag har bara en gång tidigare besökt Kimo Bruk under "Bruuksdagan", som det så fint kallas i folkmun här i byn, och det var för tio år sen. Då såg evenemanget lite annorlunda ut, och jag och mina vänner deltog då i kvällsfesten som hölls, med lagtävlingar och livemusik. Nuförtiden har bruksdagarna gått från ett tvådagars evenemang till bara en dag. Mellan klockan 10 och 16 var det liv på bruket i går, med marknadsstånd, järnsmide, guidning på området, och så var också museet öppet. Vi gick ganska tidigt, så missade köttsoppan, ponnyridningen och talen, bland annat. Men nästa år kanske vi har bättre med tid (och barnet bättre ork...) att besöka evenemanget igen!

Tror bilderna ska få tala lite för sig själva:

 Här kunde man prova på att kasta yxa!
Det här var nån slags gammaldags motor, ett "tröskverk".
 Sambon var väldigt intresserad av själva smidet, och anmälde sig faktiskt till en smideskurs i höst! Själv var jag mest fascinerad över de gamla sakerna..
 En som helst hade sprungit iväg och utforskat allt.
 Här ser man smedjorna på bild.
 Köttsoppa på gång!
 En av de finaste platserna vid Kimo Bruk, om ni frågar mig! Här tog vi också några av våra förlovningsfoton för två år sen.
 Massor av fina hantverk av olika slag fanns att köpas.
 Första gången jag besökte museet! Det var väldigt intressant att se miniatyrerna över området i forntid.
 Här fanns det minsann massor av gamla järnföremål!
 Denna skomakarställning(?) har Sebastian i tiderna hittat i deras (numera vår!) källare, och skänkt till museet.
 På Herrgården hade de tyvärr en privat tillställning under dagen, så kunde inte gå dit och fota desto mer.
 Bruksgatan sett från vår infart.
 Och där bor alltså vi! Inte så långt att gå, med andra ord..

Ett helt eget Kimo Bruk-inlägg är alltså på kommande ännu i sommar, för er som blev nyfikna på platsen och byggnaderna. Stay tuned!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar