Inlägget i samarbete med Aktion Österbotten
---
Så var det äntligen dags för ett Kimo Bruk-inlägg här på bloggen! Ni som hängt med under min Byainfluencer-resa här i sommar hade säkert nästan gett upp hoppet om någon info och fler bilder på stället jag tjatar så mycket om.. Men, den som väntar på nåt gott! I tisdags hade jag bokat in en träff med Paul Sandström, ordförande för Kimo Bruks sektion, och han berättade och visade mig runt lite på området. Kimo Bruk har förresten en riktigt snygg och informativ hemsida (klick), där jag nog hade läst en hel del redan, men tyckte att en riktig guidning också vore på sin plats, för att få lite mer detaljrikedom om stället.
För att i korthet berätta vad Kimo Bruk egentligen är: I tiderna var det Finlands mest produktiva järnbruk. Grundat år 1703 är det också ett av de äldsta som finns kvar i modern tid! I dagsläget är bruket ett museiområde, en park samt ett kulturhistoriskt centrum. Om man inte är särskilt intresserad av smide eller gamla byggnader, kanske man åtminstone är intresserad av att strosa runt i den otroligt natursköna miljö som Kimo Bruk bjuder på. Här finns alltså vackra gamla byggnader, och både vandringsleder och en skön parkrunda som går kring området.
Vill ni läsa om Smidesdagen som infaller i början på juli varje år har jag skrivit om det > här. Ett inlägg om skogen och elljusspåret bakom bruket finns att ses > här.
För att inte informations- och bildbomba alltför mycket har jag delat upp inlägget i två delar: Byggnader samt bruksmiljön. På så vis orkar ni kanske hänga med lite bättre på den sköna tur jag nu ska bjuda er på! Vi börjar med byggnaderna på Kimo Bruk, och deras innehåll:
Bruksgatan.
Ett vykort som illustrerar Kimo Bruk, målat av Evi Engström. Bra översikt, tycker jag!
Den öppna smedjan är den nyaste byggnaden på området, uppförd så sent som år 2003 inför Kimo Bruks 300-års jubileum. Här höll man de nordiska mästerskapen i smide!
Allt järn tillverkat på Kimo Bruk är märkt med KB-stämpel. Här är vi på väg in i kurssmedjan.
Denna byggnad är flyttad från Kaitsor på 90-talet nån gång, och idag hålls här smideskurser några gånger i året. Järnkonstruktionerna framför byggnaden härstammar från Kimo Bruk och är i tiderna gjutna i sandbäddar.
Här finns fem kolässjor och en gasässja...
... samt en maskinell smideshammare. Bland annat!
Kursutrymme.
Och massor av verktyg!
Byggnaden längst till vänster är en originalbyggnad, medan de två bodarna är flyttade en bit bortifrån i byn, och "Handens hus", byggnaden till höger, är en gammal Marthastuga som flyttades till bruket i början av 2000-talet.
I Handens hus finns plats för cirka 30 personer, detta hus kan man alltså hyra för olika tillställningar. I byggnaden finns en stor murad spis med bland annat bakugn.
Bodarna används som förråd.
Här har vi Klensmedjan, en originalbyggnad från början av 1800-talet.
Denna byggnad med smidesinnehåll kan användas under kurstillfällen, och brukar också vara öppen under Smidesdagen i juli.
Här har vi en gammaldags luftbälg, som alltså användes för att "blåsa liv i elden" vid smidet.
Detta gamla dörrlås är tillverkat på Kimo Bruk, troligtvis under 1700-talet!
Denna byggnad är ett gammalt kolförråd, som tyvärr börjar ha sett sina bästa dagar. Används idag som förråd.
Knipphammaren, eller verkstaden har ni här. Området kring den här byggnaden är det finaste på hela Kimo Bruk, om ni frågar mig! Fler bilder härifrån får ni se i del 2 i morgon.
Tyvärr var det svårt att fotografera här på grund av dåligt ljus.. Men här finns diverse maskiner, verktyg och delar från olika tidsepoker.
En privatperson har också skänkt gamla båtmotorer för utställningssyfte.
På väg mot Herrgården! Här finns bland annat en gammal jordkällare och en bastubyggnad.
Herrgården, där bruksägarna i tiderna bott, ägs av KWH-koncernen, och går att hyras för olika tillställning. På somrarna brukar här vara många bröllop, och vi hade vårt förlovningskalas här i augusti 2017. Vill ni se lite bilder därifrån kan ni göra det i det här inlägget (klick).
I jordkällaren har jag hört att det bor fladdermöss...
Utsikt mot galleriet och förrådet på andra sidan vägen.
I denna byggnad finns Österbottens ända järnbruksmuseum! Dessutom finns där miniatyrmodeller över området. Byggnaden är från 1763. Bilder inifrån kan ni se i inlägget om smidesdagen (se länk i början av detta inlägg).
Klockstapeln, också uppförd på 1763. Det fanns också planer på en tillhörande kyrka, men den blev aldrig byggd.
Fick äran att klättra upp i klocktornet!
Bra utsikt mot vårt hus!
Klockan är tyvärr inte smidd på Kimo Bruk, utan köpt från Stockholm. Originalklockan står invid porten till Herrgården, men den hade lite för svag klang för att användas till att ringa med.
Herrgården sedd från vägen. Här invid finns en "park" med olika sorters träd.
Fun fact: Träden som står uppefter vägen mot stenbron har Sebastian och hans klasskompisar planterat i lågstadiet.
Fun fact: Träden som står uppefter vägen mot stenbron har Sebastian och hans klasskompisar planterat i lågstadiet.
Kraftverket är byggt på 20-talet och började med att genom vattenkraft distribuera el till stora delar av det som idag är Vörå kommun. 1984 lades den egna elproduktionen ned vid Kimo Bruk, och byggnaden drivs idag av Herrfors.
Hammarruinen (uppförd kring 1790) inhyste under Kimo Bruks storhetstid en 300 kg tung smideshammare som drevs med hjälp av ett vattenhjul. I planerna finns att lägga ett tak över ruinen, och installera en liknande hammare för att åskådliggöra hur det såg ut förut.
Bruksområdet.
Einars Café kan man hyra för olika tillställningar, här finns plats för cirka 30 personer, och med ett fullt utrustat kök är det passande för många olika typer av fester och möten. Denna byggnad har stått på området sen 1700-talet, och stiftelsen köpte den av numera avlidne Ener Engström i mitten av 90-talet.
Å HE VA HE! Del 2, som fokuserar på miljön och naturen på bruksområdet, ska ni få i morgon. Stay tuned! För övrigt om ni vill veta mera om Kimo Bruk och dess verksamhet, eller få möjlighet till en guidning på området, rekommenderar jag er att ta en titt på hemsidan, www.kimobruk.fi. Där finns all info!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar