19 maj 2018

Viisi asiaa jota et minusta tiennyt

Ni vet ju att jag tycker om att berätta saker för er som ni inte vet om mig. Tänkte att det var en stund sen sist jag "avslöjade" något åt er (den senaste listan är från februari). Så här kommer det igen, fem saker ni kanske inte visste om mig:

1. Läser alltid texterna på bio på finska. Vet inte varför det blivit så, men alltid när jag går och ser en film på bio läser jag den finska texten. Kanske det är för att den är högst upp, eller för att jag känner att jag behöver träna på finskan. Hursomhelst så känner jag att det är en bra grej, och inget jag kommer sluta med i första taget.

2. Har ridit sen jag var fem år gammal. Vi kan väl säga att jag varit en "hästtjej" hela livet. Nu börjar det nog kännas att jag inte suttit på en häst på nästan ett år.. Sen Elli dog och jag blev mer och mer gravid vågade jag inte mig upp på nån häst, men nu måste jag nog säga att jag börjar ha lite abstinens. Mellan att jag var ungefär nio och nitton tränade och tävlade jag aktivt, flera gånger i månaden, för att sedan trappa ner och bara hobbyrida ute i terräng. Och det är nog den delen jag saknar mest! Skulle dock inte vilja ha egen häst, utan nöjer mig bra med att låna nån annans.

3. Hade svåra solexem när jag var liten. När det var som allra värst, där runt 9-10 års åldern ungefär, så kunde jag inte vistas utomhus utan långärmat när det var soligt. Väldigt jobbigt för mig som alltid varit svettig och varm av mig! Minns att jag smörjde med stark kräm i speciellt arm- och knävecken, men ändå kliade det något fruktansvärt. Har än idag problem i södern om jag inte smörjer med 50-solkräm på just de ställena där jag var känslig som liten. I 20-års åldern visade sig sen mina solexem som vita pigmentfläckar i huden. Men dem råder jag nuförtiden bot på genom att äta Dermosil's Solistica-solpiller från april till september. Har knappt några fläckar längre, och blir snyggt brun i huden. 

4. Jag är lite rädd för vatten. Alltid när jag är på ett nytt badställe tvekar jag en stund att gå i vattnet om man inte ser bottnen. Skulle t.ex. aldrig åka på en båtutflykt och hoppa i vattnen från båten, om jag inte är säker på att det inte finns några konstiga föremål där under ytan.. Har också väldigt obehag för geggigt botten och mycket sjögräs, huvvadåda! Tycker heller inte om att dyka, eller att tvätta ansiktet, för att jag upplever det som obehagligt att ha huvudet under vatten/få vatten på ansiktet. Kanske har att göra med min klaustrofobi? 

5. Sover överlag väldigt dåligt. Jag har, så länge jag kan minnas, både haft svårt att somna, och lätt att vakna. Det kan ibland ta upp till två timmar innan jag hittar ro och faller i sömn. Sen vaknar jag givetvis av minsta lilla ljud, och då förstår ni att det är svårt att somna om.. Så ni kan ju gissa hur det är nu när jag har en baby vars minsta lilla ljud jag reagerar på nattetid! Stiger upp tjugo gånger och sätter i tutten som fallit ur munnen... Precis när jag håller på att somna om från att ha satt i den en gång, så faller den ur igen. Så trots att mitt barn sover 6-7 timmar i sträck, kan jag inte säga att jag sover bra om nätterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar