2 maj 2018

Vappen och första maj

Jag brukar aldrig egentligen "fira" valborgsmässoafton, eller vappen som vi kallar det här i mina hemknutar, på något särskilt vis. I år hade vi ändå bestämt träff med Tjängan (Madde, Maria, Cila och Sara) hemma hos Marias. Sebastian erbjöd sig att sköta hela kvällen så jag fick åka iväg i lugn och ro, men ni kan ju säkert förstå att jag oroade mig en del, då det var första gången han skulle ha henne längre än en timme själv.. Och dessutom natta ensam! Men vid 21-tiden fick jag meddelande om att hon somnat, så då kunde jag med gott samvete hoppa ner i jacuzzin med övriga brudar och njuta av en barnfri kväll med några av de viktigaste kvinnorna i mitt liv. Härrrlit! Sen ska vi inte prata om hur klokt det var att komma hem klockan halv ett på natten, med en liten baby som väntar hemma.. Nå, tack och lov så är hon en super-sovare vår dotter, och vaknade först vid 5-tiden av att hon kakkade. Hejåhåå!

 En som inte riktigt fattat uttrycket "Glada vappen"...
 ... så vi tog fram babysittern, som vi fått låna av Madde & Rico, för första gången. Visade sig vara en succé!
 Maria hade dukat upp så fint i uterummet.
 En härligt somrig och mycket god sallad hade hon gjort också!
Och så fick vi smaska på Marias mamma Karins goda munkar/grisar.. Dessutom hade jag tagit med mig hemmagjort mjöd. Perfekt kombo inför jacuzzi-badandet!

På tisdag, dvs. första maj, kände jag mig pigg efter att ha matat dottern där vid halv 8, och ställde till med en riktig dunderfrukost. Det var minsann längesen vi haft tid och ork med sånt! Men ni vet ju att jag är rutin- och traditionsmänniska.. Och vi har faktiskt haft "första maj-frukost" de senaste två åren då vi varit tillsammans, Sebastian och jag, så det vill jag ju inte bryta! Hann faktiskt göra klart frukosten och sätta mig ner vid bordet och ta tre tuggor, innan Eleonore vaknade. Som tur var hon inte på sitt värsta morgonhumör utan var nöjd att sitta och skumpa på i sittern tills jag ätit klart. Nemas problemas! 

Efter att vi alla fått i oss lite ätbart, tagit på oss kläder och packat skötväskan, så styrde vi iväg mot min forna hemstad Nykarleby. Kurvade in på min mommo och moffas gårdsplan, där det traditionsenligt dricks mjöd och äts munkar med närmaste släkten första maj till ära. Det var nog många år sen jag firat där! Vi åt och njöt av att solen till och med tittade fram mellan varven. Sebastian och jag kände oss hurtiga och slängde Audi-nycklarna åt mamma och promenerade i stället hem till Jutas med vagnen (ca 3 km). Eleonore? Ja hon sov ju givetvis sig igenom hela firandet och resan i vagnen.. Men sen passade hon på att vakna när vi kurvade in på gårdsplanen. Lite tv-tittande, umgänge och skinkfrestelse blev vi bjudna på, innan vi styrde kosan hemåt igen, återigen med en sovande dotter (hon märkte inte ens när vi klädde på henne och satte henne i bilstolen...). Givetvis måste vi ju svänga in via "Yytejepo glassbiln" på vägen, för det är ju ingen första maj utan att ha ätit årets första lös/mjukglass! Skitsamma då att regnet öste ner och det var +6 grader...


 
Dagens frukost: Croissanter med laxröra, bondost med hjortronsylt, bacon, äggröra, vita bönor i tomatsås, knackkorv, Kefir, juice och te/kaffe.
 Fösta maj-firande på Rajåkern.
 En tradition jag inte bryter, oavsett väder!
 Vår lilla sömntuta <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar