17 april 2018

De 10 bästa låtarna

Daniela hade här för en tid sen listat sina 10 favoritlåtar i ett blogginlägg. Kul, tänkte jag, och blev glad när hon bollade över till oss läsare - vilka låtar skulle du välja, om du bara fick lyssna på 10 låtar resten av livet? Som ni kanske vet är musik väldigt viktigt för mig. Det fanns en period i livet då musik var allt, då stereon var igång hela tiden, då jag levde och andades för musiken. I dagsläget lyssnar jag visserligen på radio här hemma, och sen blir det nog lite YouTubande mellan varven när jag känner för nån riktigt bra låt. Men alltså att välja ut TIO låtar!? Det måste ju vara omöjligt. Lovar i alla fall att göra mitt bästa! Ska försöka plocka ut de låtarna som följt mig i många långa år redan, som jag tror att jag aldrig vill vara utan:

1. Judas Priest - Diamonds And Rust
När någon frågar vilken som är min absoluta favoritlåt så svarar jag alltid Diamonds and Rust. Får jag välja ska det vara precis den här liveversionen, där Judas Priest kör Blackmore's Night-versionen på låten. Så klockren, älskar verkligen hur Rob Halford inte ens behöver anstränga sig på de höga tonerna, det bara kommer ur honom. Åh, kärleken för den här låten kommer jag nog aldrig kunna förklara!

2. Brad Paisley & Alison Krauss - Whiskey Lullaby
Ska jag välja en låt som jag helst lyssnar på när jag känner mig nedstämd och är ledsen så är det alltid denna. Behöver väl knappast förklara desto mer?

3. Ella Sanoo - Leave This Town
Det här är SÅ vårvintern 2016 för mig, dvs. vi kan kalla den min "breakup song". Älskar den fortfarande lika mycket och Ellas röst ger mig såna rysningar. Kan inte tänka mig att vara utan denna i mitt liv, faktiskt!

4. Alter Bridge - Watch Over You
Denna låt kommer för evigt att tävla om första platsen med Diamonds and Rust. En av de bästa låtarna som gjorts i tiderna textmässigt, och Myles Kennedy är absolut en av mina favoritartister. Så himla vacker röst! Får jag välja ska det vara denna liveversion, eller så tillsammans med Lzzy Hale från Halestorm. En av världens vackraste sånger, om ni frågar mig!

5. Sonata Arctica - Fullmoon
Det här är en låt som tog mig igenom en av de svåraste tiderna i mitt liv, tidiga tonåren.. Vet inte hur många kvällar jag spenderat i sängen med denna låt på repeat i mitt rum i barndomshemmet. Kommer alltid förknippa denna sång med vinter, överlag också tycker jag att Sonata Arctica gör "vintermusik". Kanske för att de är från Finland? Tidigare var de mitt favoritband, men i dagsläget lyssnar jag väldigt sällan på dem, tyvärr.

6. Luke Bryan - I Don't Want This Night To End
Också en av låtarna som symboliserar vårvintern 2016 för mig, alltså en ganska ny sång som etsat sig fast i mitt huvud. Dock för att stanna, hoppas jag! Vet inte varför jag tycker om just denna så mycket, kanske är det kombinationen av sköna toner, bra text och Luke Bryan's ljuva stämma. Har alltid haft en förkärlek för country, och denna är nog genren representerad som bäst!

7. Audioslave - Like a Stone
En annan låt som hängt med sen "tidernas begynnelse", känns det som. Fastnade för Like a Stone och Chris Cornells härligt raspiga röst redan i lågstadiet, och sen dess har detta varit en av mina absoluta favoriter. På den tiden då jag sjöng mycket så var detta en av de första vi drog på efterfesterna i Strandbyn. Fina minnen!

8. Halestorm - Break In
Också en relativt ny låt i låtlistan, men en som lagt sig nära mitt hjärta. Kan väl inte beskriva det på något annat vis än att jag älskar vackra ballader, och Lzzy Hale måste ha en av de mäktigaste rösterna i rockvärlden. Kanske det är därför denna är i topp för mig!

9. Kent/Linus Svenning - Utan dina andetag
Har alltid tyckt om Kents (original)version av låten, men när jag hörde Linus Svenning göra den var jag såld. Så himla fin röst! Och dessutom tycker jag denna är lättare att sjunga med i för mig än originalet...

10. Leonard Cohen/Guitar Buddies - Hallelujah
Ska jag välja en sista låt som jag inte kan leva utan får det nog så lov att vara Hallelujah. Finns ju otaliga versioner av den låten, och de flesta är lika fina. Men det finns en som klår dem alla med hästlängder, och det är norska polarna Espen, Kurt, Alejandro och Askil, "The New Guitar Buddies". Ger mig gåshud och tårar i ögonvrån varenda gång.

Sammanfattningsvis: Jag tycker om rock, jag älskar ballader, jag faller för vackra, unika röster och gärna ska det vara den akustiska versionen av låten. Nu känner jag också att det var flera låtar jag gärna hade tagit med i den här listan, men eftersom Daniela specifikt sa att det skulle vara 10 så måste jag ju följa den regeln. Då fick det bli de här tio låtarna då, som jag ska ta med mig i graven. Nån av låtarna ni inte hört förr? Eller kanske nån ni hade glömt bort? Hoppas ni hittade nån ny favorit bland dessa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar