12 juli 2017

Narrowing it down

Som jag kanske nämnt några gånger här på bloggen så har Sebastian och jag tänkt åka på vår första gemensamma södernresa i höst. Till att börja med var jag väldigt insnöad på att vi skulle åka på en "helt vanlig charterresa", förslagsvis till Rhodos, eftersom det är både nära (går att flyga från Vasa) och väldigt billigt. Men med anledning av både hans 30-årsdag och vår förlovning har vi tänkt unna oss en lite "lyxigare" resa. Och ni vet inte hur febrilt jag har googlat och googlat. Vi har inte möjlighet att åka mer än en vecka, så resmålet får inte vara alltför långt borta. Medelhavet i september brukar ju vara en succé, så däromkring har jag sökt. Använde mig av napsu.fi och satte in några europeiska resmål i sökmotorn. Efter otaliga timmars research, bilder, prisjämförelser och omdömen, har jag nu kommit mig ner till två olika länder: Kroatien och Cypern, och däribland hittat fem hotell att välja mellan.

Jag har tidigare rest till Kroatien i maj, på studieresa, och då bodde vi i vackra Split. Blev väldigt förälskad i landet, och har speciellt sett framemot att en vacker dag besöka Dubrovnik. Nå, nu visade det ju sig att Dubrovnik inte är speciellt turistvänligt i september (åtminstone har jag inte hittat särskilt många hotell), men däremot fanns det massor av lyxiga, fina och härliga hotell invid havet vid natursköna Makarska Rivieran. Nu undrar jag förstås om det är nån av er som har erfarenhet av området? Förstår att det är ett lite lugnare ställe, ungefär som en liten fiskeby, så vill man ha liv och rörelse och party all night är detta inte stället att bo på. Lyckligtvis så är vi nöjda om vi har ett (fint) hotellrum, en pool, havet nära till, och några restauranger på gångavstånd. Att ta sig med buss eller taxi till nån större stad om man blir sugen på att partaja är ju inget hinder, har jag förstått.

TUI Blue Jadran, Tucepi (Makarska Rivieran), Kroatien
TUI Sensimar Makarska, Igrane (Makarska Rivieran), Kroatien

Mitt andra favoritresmål för stunden är härliga medelhavsön Cypern. Har aldrig tidigare besökt stället, så har verkligen inga omdömen! Kanske nån av er vet? Sebastian har varit till partystället Ayia Napa för många, många år sen, och sa att det är finaste stället han nånsin besökt. Dock är jag inte speciellt förtjust i att bo på just nån party-ort, utan föredrar lugn och ro, men med närhet till stad och liv och rörelse om man känner för det. Har därför sökt mig utanför Ayia Napas kärna, till de vackra stränderna. Fig Tree Bay låter enligt mina googlingar som ett perfekt ställe att koppla av på, samtidigt som det inte är långt att ta sig med taxi eller buss till mer livliga ställen om det lockar.

Vrissaki Beach Hotel, Protaras (Fig Tree Bay), Cypern
Tasia Maris Beach, Nissi Beach (Ayia Napa), Cypern
Napa Mermaid Hotel & Suites, Ayia Napa, Cypern

 Nu behöver jag alla tips, idéer och omdömen jag kan få, så jag får bokat dendär förbenade höstresan nån gång!

4 kommentarer:

 1. Jag å Simon va ti Cypern i augusti i fjol (2016) å tå boudd vi på Napa Mermaid Hotel & Suites. He ligger jo en beta utanför centrum men absolut it na som stör, man kan bra promener in ti centrum om man vill. Hotelli va bra, trevlig personal å gott måronmål. Fanns nou gott ti beställ vi poolen å, låg ofta tär på dagan :) Vill man sema i havi så var e bara ti promener över gaton så va man tär. Ett tips om ni far tid e att hyr na bil elär utv å kör runt å koll. Finns myki fina ställ att besök tär, ex. Blue lagoon, Nissi beach. Ti tänk på e jo att di kör på fel sido åv vägen i Cypern, kan vara förvirrand :D Tå vi va tär i augusti var e skit varmt, på riktigt fö varmt, så AC va en räddning. Men tvärt man hadd duscha å komi se ut från hotelli va man jo hejlt kladdo igen :) he bästa me att e va varmt va jo att havsvattnet va varmt. Så, hoppas do lyckas få ut na åv hede 😂

  SvaraRadera
 2. Rekommenderar Cypern! Har int vari till Ayia Napa, men till Pafos och Limassol. Ganska lugna ställen, om jag minns rätt. Superfint! Dock är det också rätt turistigt, och mycket barnfamiljer...

  SvaraRadera
 3. Förra sommaren var vi till Makarska rivieran i juni. Det var otroligt vackert och människorna var trevliga. Vädret var jag lite mindre nöjd med eftersom det var molnigt/regnade en stor del av tiden. Eftersom vi gärna vill ha lite liv och rörelse kring oss så bodde vi just i Makarska på ett 18+ hotell på strandpromenaden, riktigt bra (De flesta andra finnarna bodde i Baska Voda). Som du skrev finns där inte så mycket till nattliv men längs strandpromenaden finns ändå många restauranger/barer att välja mellan och många festar på yachterna som de bor på i hamnen. Vi åkte på båtutfärd till de mindre öarna bl.a. Hvar och Brac men kände att vi skulle blivit uttråkade på de små ställena med låg puls :D OBS! Stränderna är steniga.

  År 2011 var vi till Cypern, Larnaka i augusti och det var nog också en av våra bästa resor. Iofs är väl det mesta fantastiskt då man är på sin första utlandssemester tillsammans som par ;) Där fanns fina ständer, sol och värme, utflykter och mycket restauranger/barer.

  Båda ställena är superbra :)

  SvaraRadera
 4. Cypern är som nån tidigare kommenterat ett JÄTTEVARMT men fint ställe! Vi var dit med familjen för x-antal år sen och bodde då i Ayia Napa. Tyckte inte det störde fast man hörde musiken spela från krogarna omkring. Nissi beach är så fint *hjärtaögonä* med vit fin sand och bra med restauranger/barer så man kan gå och svalka sig eller äta om man vill. Man kan också vandra från Nissi Beach in till Ayia men det är 3 km tror jag? Så inget jag rekommenderar i 30 graders värme. Tips är också att fara på båtutflykt, vi var med en stor båt och såg på den turkiska delen av Cypern, fick snorkla och äta god mat.

  SvaraRadera