20 juli 2017

Att ta sig fram i Los Angeles

Nu är det ganska precis ett år sen jag rörde mig i Los Angeles, Kalifornien, och trots att jag flera gånger lovat att göra ett inlägg om hur man bäst tar sig fram där, har jag bara skjutit upp eller glömt bort det. Men nu så! Bättre sent än aldrig, brukar de ju säga.. Jag tänkte att det kanske är nån bloggläsare eller annars bara googlande svenskspråkig resenär som är nyfiken på hur man bäst tar sig fram i "The city of angels", och behöver min expertishjälp.

Jag var i Los Angeles i juli 2016, på semesterresa. Jag reste till största delen ensam, och vill nu dela med mig av mina bästa tips när det kommer till färdmedel. För ni anar inte hur stort LA egentligen är.. Till skillnad från t.ex. New York, där jag också spenderade några dagar under sommaren, fanns det inget logiskt sätt att ta sig fram i HELA Los Angeles. Just eftersom stället är så otroligt stort (1300 kvadratkilometer!) är det inte alltid helt lätt att veta hur man ska transportera sig från punkt a till punkt b enklast och framförallt billigast. De flesta som bor i LA har bil som de färdas med, och med så många som 4 miljoner invånare (nästan lika många som i hela Finland, haha!) kan ni gissa hur mycket trafik det finns i staden. Har aldrig någonsin i mitt liv varit med om att en sträcka på 25 kilometer tar 3 timmar att köra. Herregud, är nog det lindrigaste ordet jag har som beskrivning på trafiken därborta.

Nå, här kommer i varje fall mina bästa tips för att överleva i staden utan att helt tappa förståndet:

1. Ladda ner appen Citymapper. Hade ALDRIG klarat mig i Los Angeles utan den! Appen är väldigt enkel (och funkar i flera stora städer i hela världen): Du fyller bara i vart du ska, varifrån, och så får du en massa olika alternativ på hur du bäst tar dig från ett ställe till ett annat. Exempelvis om jag skulle ta mig från Venice Beach till Downtown Los Angeles så fyllde jag i det i appen medan jag hade tillgång till wifi på hotellet. Valde något av färdsätten, i detta fall buss, och satte igång. Sen kunde jag enkelt följa med hållplatser på bussen och hur länge det var tills jag skulle stiga av/byta, trots att appen inte längre hade wifi. Väldigt smidigt!

Googlad bild.

2. Hyr en bil. Om du bara har möjlighet: Skaffa hyrbil! Så mycket enklare att färdas när du inte behöver passa på bussar, metron, taxin osv. Framförallt tror jag nog det blir billigare i längden, om du/ni tänkt köra mycket. Som sagt, Los Angeles är stort, och vill du t.ex. ta dig från Hollywood till Santa Monica och därifrån till Disneyworld i Anaheim, så kommer du betydligt enklare undan om du har egen bil att glida runt med. Eller ja, stå i trafikstockning med... Vet faktiskt inte om jag skulle vara speciellt intresserad av att ensam köra omkring i LA, i och med att trafiken är ganska galen där. Men med sällskap kunde ju nån annan åtminstone agera skyltläsare!

3. Använd dig av lokaltrafik. Vet att det är enkelt att falla i "taxifällan" och alltid ta sig från punkt a till punkt b med hjälp av taxi. Men använder du den strategin i Los Angeles blir du nog ganska fort ruinerad. Bara att ta sig från flygfältet till Hollywood är t.ex. 15-20 kilometer, och tar flera timmar. Gissa vilken saftig taxisumma det landar på... Som jag redan nämnde så finns det inget logiskt system att ta sig genom hela LA, och då syftar jag på t.ex. en metro som tar dig till och från varje stadsdel. Jag provade på att åka metro några gånger, men skulle absolut inte våga mig på att försöka orientera mig från ena sidan av stan till den andra. Innebär en heeel del byten, och då gäller det verkligen att ha koll! Bussar finns det gott om, och dem undvek jag nog till att börja med, tills jag inte hade något annat val. Men med hjälp av Citymapper var det ändå relativt lätt att veta vilken hållplats man skulle gå till och i vilken riktning man skulle åka med bussen (det fanns säkert 100 olika bussar att välja mellan). 

Ett praktexempel på att det löns att åka buss i stället för taxi: När jag åkte från Downtown Los Angeles for jag via flygfältet till Venice Beach med  buss och Supershuttle-taxi. Det kostade mig ungefär 30 dollar. När jag nästa dag tog bussen från Venice tillbaks till Downtown kostade det 1,75. Sjukt! Så det gäller nog bara att lita på sig själv och framförallt våga prova på lokaltrafik.


4. Supershuttle till och från LAX. Det finns ett företag som heter Super Shuttle, som jag använde mig av både i New York och Los Angeles. De har blå minivans som de kör runt med, till och från flygplatsen. Enklast bokar man via nätet, men det går också att boka vid flygfältet. Dock får man kanske vara beredd på att vänta en stund i så fall.. Detta färdmedel är relativt billigt, runt 15-20 dollar trots att sträckorna kan bli rätt långa. Och så är det ju enkelt: Du säger bara vart du ska, eller varifrån om du ska tillbaks till flygfältet, du bokas in på en specifik shuttle, och betalar sen för den sträckan. Fördelen är att du åker från punkt a till punkt b utan större bekymmer, medan nackdelen är att det också ofta är andra med, alltså kan du behöva åka omvägar förrän du kommer till din destination. Använde mig av den metoden i början av min Los Angeles-vistelse, att jag alltid for via flygfältet, för att kunna ta en shuttlebus till min nästa destination. Lite råddigt och för det mesta en omväg, men åtminstone var det enkelt..

5. Ha tålamod! Har inget mer att säga på den punkten än att du behöver ett stort knippe tålamod med trafiken och färdsätten i Los Angeles! Om du tror att du ska förflytta dig en 5 kilometers sträcka på 5-10 minuter som i dina hemtrakter får du nog tänka om. Räkna med minst en timme! Speciellt under vissa tidpunkter på dygnet är det väldigt svårt att ta sig fram. Rusningstid är en mardröm, så undvik att sitta i bil då.. 

Och det var mina fem bästa Los Angeles-tips. Hoppas nån åtminstone kan få nytta av dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar