12 juni 2013

Gyllene semlor

Börjar vara ett tag sen jag delat med mig av något recept här på bloggen (lovar, ska skärpa mig!), så tänkte passa på och sätta upp recept och arbetsbeskrivning på semlorna jag bakade i måndags. Gjorde två sorters semlor, så ifall ni vill ha receptet på de andra också -havrebullar med gräslök- ska ni hojta till!

Du behöver (till ca 10st):
2,5 dl mjölk/vatten
25 g jäst
1 tsk socker
2,5 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
3 dl semlemjöl
2 msk olja/25 g smält margarin
1,5 dl riven morot
1, 5 dl riven ost
- värm mjölken/vattnet till fingervärme, rör ner jästen
- blanda i övriga ingredienser, mjölet lite i taget
 Kör degen i hushållsassistent eller knåda för hand
 Rulla ihop degen och låt jäsa på varmt ställe under duk i ca 30 minuter
 Rulla till önskad mängd semlor och sätt på plåt med papper
 Låt jäsa under duken/i ugnen ca 30-45 minuter (jag brukar sätta på 30 grader och låta jäsa i ugnen, sen ta ut så länge ugnen värms till rätt temp)
Grädda i 225-gradig ugn ca 12 minuter
Ät med smör och ost, mm!

2 kommentarer:

  1. Alltså du glömd ju att skriv i recepti att man ska skåd et så att man int bränner mjölken på spisin..... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. joo som ett tillägg: lägg int på platton me mjölkkastrullin om du väntar främand......

      Radera