22 maj 2013

Kroatien dag 3

Steg upp nån gång runt klockan 8. Åt en banan, och så for Hanna och jag iväg på powerwalk till butiken. Skönt, men svettigt att bära hem vatten... Väl tillbaka vid hotellet åt vi frukost och sen hoppade vi i bikinisarna och drog ner till beachen. Varmt och skönt väder igen! Låg och solade och slappade en stund tills det var dags att ställa sig i ordning för dagens program: rundvandring i stan med en guide från universitetet. 

 Samlades med gruppen strax före klockan 12 och traskade iväg upp till busshållplatsen. Sen in till Split centrum. Och DÅ insåg vi vad vi hade missat första dagen... DOH
 Centrum!
 För att komma till vår mötesplats skulle man gå igenom en "tunnel" av gamla slottsruiner, där det fanns massa försäljare
 Krimskrams, tjohej!
 På vår mötesplats, Peristil (minns ej hur man stavar...) fanns en mäktig gammal kyrk-grej
 Hanna och jag trivs i värmen!
 I väntan på vår guide...
 Fina gamla fästningsruiner! Tror jag låter bilderna tala för sig själv härefter...
 Guiden var så slööö så Hanna och jag smet iväg på glass. Det var supersmarrigt! Resans lätt bästa glass: yoghurtglass med bärsås, mmm!
 Nåjaa!
 Vår guide Tamara gör oss redo för rundturen i gamla fästningen i centrum. Traskade runt där mellan 1 och 3, och fick se en hel del fina saker!
 Förr i tiden var fästningen den romerska kejsarens "sommarstuga", typ... Funderar vad han skulle tycka om vår 50kvm villa där hemma??!
 Ååh, kroatisk glass! Någon helt annat!
 Transporterad ända från Egypten (tror jag!?), men den hade tyvärr fallit i några bitar på vägen...
 I väntan på "konsert"..
 Refererar till dessa som "dalmatinpojkarna", eftersom Split (eller kanske hela Kroatien?) kallas för Dalmatia, och dessa grabbar var "typical dalmatian romantic singers". Duktiga var de!
 The boulevard of Split!
 Den gamla fästningens fasad har alltså byggts om och byggts till under åren...
 Miniatyrmodell av centrum
 Så vackert!
 Avslutade rundturen med att ta en gemensam bild, och tog sen farväl av vår guide
 Say cheeeese!
Sen splittrades gänget - vissa stannade kvar i stan för shopping, vissa gick på vandring, och andra åkte tillbaka till hotellet för att catcha bruna i stekhettan. Jag hörde till kategori tre!
 Tog en pizzaslice på vägen hem, gött!
 Stranden, äntligen!!!
 Ute i det blå... 
 Borde vara Saana, Sofia och Sosso på denna bild
 Jag fotar mina bruna fötter och Hanna kollar så allt finns kvar, haha!
 Träffade på en söt vovve också, aaw!
Låg på stranden i princip tills solen gick ner. Fixade till lite pasta med tonfisksås, duschade och fixade oss.
 Sen blev det balkonghäng!
 Grannarna from the floor under joinade oss
 Hejhej!
Satt och pratade och skrattade en bra stund. Säger bara en sak: stackars våra norska grannar som troligen förstod vilka sjuka funderingar vi hade!
Sökte oss i säng nån gång runt klockan 11, trötta efter en solig och skön dag.

2 kommentarer:

  1. En frågo om Kroatien, blejv e för läng att vara tär en viko? Jag har bara uppfattningen om att he e så smått och litet. Jag tänkt om he e framtidens "södernrejso".

    SvaraRadera
    Svar
    1. nä ja tyckt faktiskt att he va riktit passlit! iofs så va vi jo å gjor besök ti både universitet å dagis, så på he sätti fick vi jo några timar ti ga.. men tycker nog gott å väl att man kan åk tid som södernreiso, he påmind nog ganska myki om turkiet tyckt ja :) vissa på klassin for t.ex. på sånde forsränning, å he va under 40€ å bara 20km från hotelli vårt. så myki finns e nog ti si å göra, beror jo bara på va man e intressera åv. sol fick vi ju iaf ;)

      Radera