28 november 2014

DIY: Måla med ättika

Ni som följt denhär bloggen en tid har ju kanske på klart vad det är jag tjatar om när jag skriver att jag väntar på "möblerna som aldrig blir klara". Ni som nyligen börjat klicka er in på min blogg kan läsa vad jag menar här. Nå, nu har över ett år passerat sen jag fick mina idéer, och önskade dem av min syster i julklapp. Vi har handlat plankor, och järnsulfat i två omgångar. Men inget har funkat. Här tidigare i veckan fick jag leidon och började googla andra alternativ. Bets stod högst på listan, tills jag fick syn på en metod där man målar med svart te, ättika och stålull. Min första tanke: Helt kreisit, det kan ju inte funka! 

Det råkade ju sig så, att jag hade en omålad, träfärgad, sju euros IKEA-palle stående i hallen. Den skulle bli vit, men jag ångrade mig lite. Så jag experimenterade. Köpte trollull på Kullas, och en flaska spritättika på Livsmedel. Hällde ihop i en glasburk och lät stå över natten (stinker nåt fruktansvärt!). Nästa dag kokade jag en kopp riktigt starkt indiskt Masala-te. Silade ut "porona" och penslade med en lackpensel på undersidan av pallen. Lät dra nån minut och penslade sen på med ättikan som stålullen fortfarande badade i. Väntade en halvtimme och plötsligt hade jag en grå färg! Blev eld och lågor och penslade hela pallen i ett huj. Som sagt, fruuuktansvärd stank av ättikan, men det var det värt när färgen blev så snygg som den blev! Lite missnöjd är jag med flammigheten, men det gör väl det lite charmigt samtidigt, så det får duga.

Penslat med svart te
Penslat med ättikan
15 minuter senare
30 minuter senare
Färdigpenslad och torr!
Dagen efter var jag ännu och penslade lite med ättikan, eftersom trappstegen visade lite trä på vissa ställen. Då blev det ljusare... Men helt ok ändå!

1 kommentar: