27 april 2020

Hur ett kallförråd blev badrum

Till höger om vår ytterdörr finns en utbyggnad, som Sebastians farfar (som byggt vårt hus) i tiderna börjat göra till badrum. Tyvärr blev han sjuk i byggstadiet, och dog några år därefter. Rummet färdigställdes sen heller aldrig av svärföräldrarna som bodde i huset före oss, utan har använts som kallförråd. Eftersom det enda badrummet i huset finns i källaren, och varken är optimalt eller värt att sätta pengar på att renovera, bestämde vi oss för att göra om utbyggnaden till badrum. Redan när vi fixade till grovköket (klick) gjorde vi en dörr därifrån till det blivande badrummet. Den enda dörren in i förrådet har nämligen varit från utsidan. Svärföräldrarna hade också tagit hem fönster till rummet, men aldrig monterat dem. Så där slapp vi ju enkelt undan då vi bara behövde byta ut fönstren, och inte beställa nya! Detta innebar alltså att också utsidan fick sig en makeover i och med färdigställandet av badrummet. Nu får vi väl bara leva med att det ser lite knäppt ut tills det är tänkt att hela huset ska få liggande panel på sig om några år..

Men jaja. Här ska ni få se en drös bilder från projektets gång!

Utsidan före:

Utsidan just nu:
Vår vackra tillfälliga trappa av lastpallar får vi leva med tills sommaren..
Försökte nog säga åt Sebastian att kanske vi kan slå på liggande panel här färdigt, men han tyckte det räckte bra med ett målarvarv... Vet inte riktigt om jag håller med!
Nåja, det är ju vitt i alla fall...

Insidan före: 
Sett "rakt" från dörren. Rakt fram var alltså en L-vägg som säkert var tänkt att avgränsa badrum från tvättstuga eller liknande.
Till höger.
 Mot vänster sett.
Väggen mot grovköket blev tillfälligt tilläggsisolerad förra hösten i och med att det bara är en innerdörr som skiljer huset från den kalla utbyggnaden. Här drog vi också färdigt rör till golvvärme i samband med den renoveringen, så därför är golvet i utbyggnaden bortrivet till vänster från dörren.

Rivning: 
 Här ryker L-väggen! ...
... och golvbrädorna. Kan säga att det kom en hel del brännbart skräp ur detta rum på tolv kvadrat!
 Sen var det tänkt att vi skulle skyffla bort några tiotals centimeter sågspån för att dra avloppsrör och liknande innan byggandet fortsätter, men visade sig att konstruktionerna var så svaga att de behövde rivas helt och göras om. 
Golvbalkarna rivna och allt spån utgrävt! Två traktorsläp med sågspån skyfflade Sebastian ut FÖR HAND. Fattar inte hur han orkade! Sen var det nog himla tur att byggaren beordrade oss att riva ner till grunden, för det visade sig att en skarv i avloppsröret läckte..

Sen stötte vi på ännu mer oväntade problem, när det framkom att endast 3/4 av utbyggnaden stod på en ordentlig grund!? Resten hängde mer eller mindre i luften, eftersom gamla gubben låtit väggen ligga på yttertrappan, vilken med åren sjunkit ner i marken.. Slutade alltså med att vi fick riva hela trappan och bygga om grunden under ena väggen. Och det var ingen enkel uppgift, ska jag säga er!

 Mycket extra jobb! Vet inte hur många dagar Sebastian pikade och vi kastade betongbitar på traktorsläpet...
... men nu ska det väl kanske hålla femtio år, minst?

Nybygge påbörjat: 
Nytt, stabilt golv att bygga på, tjohoo! Avloppen är också utplacerade och vattenrören dragna.
Tilläggsisolering, påskålning och fönsterbyte. De stora fönstren togs bort och hålen bommades igen först i slutskedet.
Golvvärmeslinga spikad.
Golvet gjutet! Mellanväggen spirades upp på nästan exakt samma ställe som originalväggen, dock kommer den inte lika djupt in i rummet och har inte L-form.
Väggarna skivade och spacklade, duschblandarens fäste och vattenrör monterade.
 Stora fönstren och gamla dörren igenbommade! Takskivorna är också målade två varv med fästfärg. Fuktspärr och vattenisolering lagd på golv och på duschväggarna.

Nu är det nära:
Golvet och duschen kaklade och trappsteg byggt för jämnare övergång från grovkök till badrum.
Fiskbensmönstrade kaklet som kommer bakom handfatet är superfint, om ni frågar mig!
Bastupanelen uppsatt. Fullkomligt ÄLSKAR den svarta färgen!
Takpanel på gång! Detta var inget enkelt jobb då taket hade nästan 5 cm höjdskillnad vid dörren och i mitten av rummet. Fick alltså göra kilformade ribbor att spika panelen i.
Bastun fem före färdig.

Och vet ni vad, jag tror jag ska lämna er med detta som före-efter bilder! Slutresultatet ska ni få se sen när alla glasväggar och badrumsinredningen är på plats. Återstår också lite listning, vvs-arbete och eldragning. Men den som väntar på nåt gott...

1 kommentar:

  1. Alltså sååå bossit! Blir sugen på att riv ut badruumi jär å, men e får nåo lov å ga nagär år... :D

    SvaraRadera