15 april 2020

Mina bästa husmorstips kring mat

Den som följer mig på Instagram (heimimmi) har kanske sett mina husmorstips på storyn för nån vecka sen. För dem som missade tänkte jag tipsa lite i bloggformat också! Som många kanske vet så är jag ganska intresserad av matlagning i kombination med ekonomi och hushållande. Ni har eventuellt läst mina "vad man kan köpa för 80€"-inlägg genom åren (finns som egen bloggkategori, scrolla neråt en bit i vänstra spalten och välj "mat för 80€") eller snappat upp att vi veckohandlar, gör matmenyer och så vidare. Idag tänkte jag alltså berätta lite mera om sistnämnda, och ge er några rediga husmorstips kring mat!

Tips 1: Ha alltid en "handilslisto" på kylskåpet, eller om du är modern, i telefonen. Hit skriver du genast upp det som tar slut, t.ex. makaroner, tomatkross, pepparmix, morötter... Och sen också sånt du vill handla hem till kommande veckas matlagning. Håll dig till denna lista när du handlar i butiken!!! Sen är jag ju kontrollfreak så jag renskriver alltid listan i hyllordning enligt den butik jag åker och handlar till. HEHE.

Tips 2: Ha också en lista med maträtter det finns ingredienser till hemma. Förut brukade jag skriva dem som en veckomeny, men det stämde aldrig i slutändan, så tycker det är betydligt enklare att bara skriva vilka maträtter vi kan tillreda. Har jag exempelvis hemma malet kött, potatis, fiskpinnar, ris och ärter-majs-paprika, kanske jag skriver upp fiskpinnar med mos samt fejkrisotto. Kom ihåg att kolla 1. kylskåp 2. torrskafferi och 3. frysen när du skriver upp vad du kan koka ihop! 

Tips 3: Skriv upp ALLA maträtter ni brukar/kan tillreda på ett papper, som finns nära till hands i köket. Sortera gärna enligt t.ex. "pasta, fisk, soppor". När matinspirationen tryter är det bara att kolla listan! Vet att det finns vissa som gör menyer för flera veckor, lite som skolmatsedeln, men det är nog overkill för mig. Det här funkar riktigt bra! Brukar också försöka variera så vi äter pasta, ris, potatis, soppor, gratänger och så vidare en gång i veckan, och att vissa av maträtterna räcker mer än en dag.

Tips 4: Använd frysen! Vi fryser in otroligt mycket mat, och försöker sen komma ihåg att använda den.. Jag köper mycket på -30 eller -50% i matbutiken, såsom lax eller kyckling, som jag sen fryser in. Också bröd är vi duktiga på att hamstra hem och frysa! Om det blir över mat förflyttar jag ofta i portionsstorlekar och sätter in i frysen. På så vis är det enkelt när man har tidsbrist eller inte hunnit åka till butiken, att bara ta upp och värma. Brukar försöka märka alla burkar så man vet vad de innehåller, och har som vana att gå igenom frysen cirka en gång i månaden, så att det inte svämmar över eller blir brist på något.

Tips 5: Försök "återanvända" och göra restmat! Jag har varit väldigt dålig på det här genom åren, och slänger nog fortfarande betydligt mer råvaror än jag är okej med. Helt enkelt eftersom de hinner bli dåliga innan vi ätit upp dem! Stirrar mig inte blind på bäst före-datum, men ibland glömmer man helt enkelt vad som finns i skåpet.. Hemma hos oss är det vanligt med en "restmatsdag" i veckan, vilket kan betyda att alla tre äter olika maträtter. Bara för att slippa det som står i kylen, så vi inte behöver kasta bort det i slutet av veckan. Man kan freestyla med de råvaror eller rester som finns i kylen och hitta på alldeles egna maträtter också, som en av mina favoriter - korvmojjen (för den som vill veta: makaroner, korv, lök, morot, vitsås)...

Och ja, det var mina bästa matrelaterade husmorstips för denna gång!
PS Kom ihåg att VECKOHANDLA/STORHANDLA i stället för att springa till butiken 2-3 gånger i veckan! Och PS 2 håll koll på era matutgifter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar