30 april 2020

Vår to do-list gällande hemmet

Såg häromdagen på Facebook att Linda, som driver bloggen Lindas lantliga hade gjort en liten to do-lista med saker de borde få gjort inom en snar framtid. Kommenterade att om vår lista ska rymmas nånstans så borde den få ett eget blogginlägg - och på den vägen är vi nu. Som ni säkert vet håller vi mer eller mindre på och totalrenoverar detta 60-talshus vi bor i. Till hösten blir det två år sen vi flyttade hit, och även om det säkert låter som en lång tid och många tänker att vi nog är klara med renoveringen vid det här laget, så är svaret nej... Vi har MASSOR kvar att göra! Och det känns som om för varje färdigt projekt kommer det två-tre till på listan. Så nu ska jag, enligt bästa förmåga, försöka lista alla de saker jag/vi önskar/tycker att borde/måste göras här hemma för att det ska klassas som färdigt gällande renovering. Antar att vi aldrig blir riktigt färdiga, men ska nu sätta med de allra viktigaste sakerna i varje fall!

1. Färdigställa badrummet. Badrummet är så gott som färdigt, som ni kanske såg i det här inlägget tidigare i veckan. Nu borde vi bara få tummen ur och fixa klart takpanelen så vi kan montera skjutdörren till duschen, koppla i bastukaminen och göra klart bastulavan, vänta på badrumsinredningen så vi kan montera den så att rörmokaren kan komma och koppla i vattnet, vänta på bastuglaset så vi kan börja fixa belysning och lister, och vänta på elektrikern som kommer och kopplar igång hela spektaklet.. Ja ni hör ju, vi har ganska "lite" kvar att göra i badrummet, HAHA!


2. Anlägga en ny blomrabatt och rikta upp kilastenarna på framsidan av huset. Jag har redan handlat hem jordsäckar samt planerat hur det ska se ut, nu återstår bara att få Sebastian att släpa fram och korta av några gamla telefonstolpar som stomme för rabatten, och skjutsa och gräva fram lite kilastenar (vad heter de på riktigt, kilade stenar, stenblock?!) åt mig. Sen har vi också i planerna att göra en till trappa och öppna upp mitt på terrassen så att man lättare kommer sig från terrassdörren ner i trädgården. Men det blir nog inte detta års projekt i alla fall!

3. Fortsätta jobba på vinden. För tillfället är "master bedroom" ungefär halvfärdigt, men sen återstår ännu allrummet samt ett av de mindre sovrummen förrän vi kan flytta upp. Sådär realistiskt sett borde vi väl kunna inviga vinden ännu under det här året! Men sen har vi kvar vindstoalett och det andra sovrummet innan vinden är helt klar, så några år till får vi väl kämpa på... Ska nu i alla fall börja med att fixa golvvärme, byta fönster och göra allt skivklart i stora sovrummet innan vi fortsätter med nästa område.


4. Göra klart vindstrappan. Det här med att ta i bruk vindsvåningen är som en domino-effekt; när man börjar på ett ställe sätter det igång en rörelse på ett betydligt större område! Sebastian har redan byggt om vindstrappan, men ännu återstår att slipa och måla den, klä väggarna i pärlspont samt såga av halva J-väggen (trappans vänstra stöd) och byta ut den mot trappräcke. Låter ju kanske inte så farligt, men vi är alltid beredda på att stöta på problem längs vägen! Sen ligger ju vindstrappan i hallen, som också borde få sig nya väggskivor, tapeter, golvvärme, nytt golv och tak.. Ja ni hör ju, det tar aldrig slut.


5. Tömma vindsskrubben och riva gamla badrummet i källaren. Dessa två saker går hand i hand av två orsaker; för det första ska vindsskrubben bli toalett, och behöver därför ganska fort tömmas så vi kan dra vattenrör dit. För det andra kan vi inte tömma skrubben förrän vi har nånstans att sätta sakerna som finns där (trust me, it's a lot!). Tanken är alltså att vi ska göra om gamla badrummet i källaren till förråd, dit vi då kan flytta alla sakerna. Men badrummet kan vi ju inte riva förrän det nya är färdigt.. Så här är det bara att se glad ut och vänta nån vecka till!

6. Organisera om källaren. Som ni säkert förstod på föregående punkt kommer rivandet av gamla badrummet ge oss mer förvaring i källaren, som tro det eller ej - behövs! För tillfället består källaren av två långa korridorer fulla med bråte, med badrummet längst in.. Alltså ska man förbi allt skrot för att komma sig dit. Tanken är att vi ska bygga hyllsystem och fixa klädstänger så att var sak har sin plats - Sebastians jaktkläder flyttar exempelvis utanför jaktrummet så de är mer lättillgängliga, och vårt "målarrum" innehåller endast målburkar och penslar och inte högtryckstvättar och gamla rör och urväxta jackor.. Ja ni fattar!

7. Bygga ny trappa vid ingången. När vi började på med nya badrummet hamnade vi ju att riva gamla betongtrappan vid ytterdörren, och har som ni kanske ser nedan en mycket vacker *host* trappa av lastpallar just nu. Väldigt välkomnande, eller så inte! Tanken är att vi i sommar ska göra en ny trappa i trä, som passar lite bättre in med husets nya stil. Dock är den nya grunden ännu inte riktigt färdig, återstår lite isolering samt att den ska rappas/målas. Så här ligger också många timmars arbete framför oss..


8. Sätta ny panel på hela huset. När vi gjorde vår taklykta förra våren blev det satt liggande panel på den, men annars har vi stående panel på resten av huset. Jag ser framför mig en riktigt ljusgrå liggande panel med mörkgrå husgrund och vita knutar. Kanske nästa sommar när vi bytt alla fönster och dörrar och lappat klart kan vi ta itu med det här projektet!


9. Nytt tak på utbyggnaden. När vi gjorde takrenovering förra våren tyckte byggarna att Sebastian för att spara pengar kan sätta nytt tak på utbyggnaden = nya badrummet själv. Det har vi ju inte haft tid eller ork med, men borde egentligen inte vara nåt mer än ett helgprojekt. Men som vanligt är vi beredda på det värsta och därför drar vi oss också för projektet.. Vad hittar vi under takplåten, har faffa Hjalmar alls satt nån isolering dit eller är det helt tomt mellan takskivorna och plåttaket? Antar att vi borde fixa detta förrän det blir kallt igen, för i värsta fall eldar vi annars åt kråkorna i vinter!

10. Spränga stenen och bygga om vedlidret till carport. Till sommaren blir det två år sen Sebastian borrade hål i stenen invid uthuset, men ännu väntar vi på att nån ska komma och spränga den i bitar.. Det är nämligen ingen liten kloss! Sen ska vi inte ens tala om hur mycket jobb det är förrän det är fysiskt möjligt att köra in en bil i det som idag är vårt vedlider. Egentligen önskar jag i smyg att hela uthuset ramlar ihop när vi spränger stenen, så får vi bygga helt från början.. Men så får man väl ändå inte säga!? Överlag skulle också hela uthuset behöva få sig en uppriktning, ny färg och ett redigt städ- och renstalko för att vara representativt.


11. Bygga en ställning för takplåtar och organisera i plåtskjulet. Detta för att vi ska få mer utrymme för t.ex. svärföräldrarnas båtar vintertid, en av våra traktorer behöver få stå under tak, och sen ska ju allt byggvirke ha plats nånstans också. Vi är redan på god väg med detta projekt, då vi i påskhelgen byggde en virkesställning! Bara att ta sig i kragen och färdigställa projektet. Men det som bromsar åtminstone mig är allt bråte i fack nummer två, gamla fönster och terrassmöbler and whatnot...


12. Renovera vardagsrummet. När vi flyttade in i huset för snart två år sen gjorde vi en snabbrenovering i form av att måla och tapetsera väggarna, men ännu är grovjobbet kvar - det vill säga sätta in golvvärme och nytt golv, nya väggskivor och tapeter, nytt tak.. Och sen är ju planen att göra en öppning till köket/matplatsen för att få ett bättre flöde mellan rummen. Men jag har lite skjutit det här så långt in i framtiden som den dagen vi ska renovera köket, och det är ju nog närmare tio år än fem till det.. Så antar att vardagsrummet ligger ganska långt ner på prioritetslistan om jag ser dem som parallellprojekt!


13. Riva ut gamla pannrummet och omlokalisera bergsvärmepumpen. Det här låter också som ett litet dagsprojekt, men om ni skulle se hur många vatten- och avloppsrör som går i gamla pannrummet skulle ni förstå varför vi skjuter på det.. Kan säga som så: Vår rörmokare lär nog ha att göra när vi sätter honom på det projektet!

Och ja. Nu orkar jag faktiskt inte mera! Säkert finns det tusen små projekt som jag glömt - exempelvis att vi ska byta ut källardörren mot en skjutdörr, ny ytterdörr, göra en ytterdörr till grovköket.. Och så massa trädgårdsprojekt, såsom bygga ett växthus, göra större trädgårdsland/fler odlingslådor. Det får helt enkelt räcka för den här gången, och jag tror de flesta av er har fattat poängen.. Vi lär nog ALDRIG bli färdiga med renoverandet på den här gården! Haha.

28 april 2020

Mitt vanliga liv VS coronalivet

Tänkte göra en liten jämförelse hur mina morgonrutiner ser ut en helt vanlig jobbdag, och en vanlig dag (= ledig) i coronatid!


Jag när jag ska i jobb:

1. Väckning ungefär 6:45, släcker av alarmet och stiger genast upp
2. Går på vessan, tvättar ansiktet, borstar håret
3. Fixar frukost, äter frukost, plockar undan
4. Klär på mig
5. Bäddar sängen
6. Borstar tänderna, eventuellt fixar frillan/sätter lite smink 
7. Påklädd och färdig att åka iväg cirka 7:30



Jag när jag är ledig:

1. Vaknar av ungen cirka 6:30, lyfter över henne i vår säng, scrollar en stund
2. Ger småningom telefonen med YouTube åt barnet och halvsover själv vidare en stund
3. Masar oss upp ungefär klockan 8
4. Går på vessan, vädrar i sovrummet, sprayar deodorant, sätter igång en tvättmaskin, funderar vad vi ska äta till frukost, borstar håret, plockar upp några bortglömda leksaker...
5. Fixar frukost, äter frukost, sätter eld i kaminen och organiserar om i diskmaskinen
6. Kollar tvättmaskinen, bäddar sängen, sprayar deodorant igen för att jag glömt om jag gjort det tidigare, klär på mig, tvättar kanske fejset om jag orkar, plockar undan i köket, försöker klä på barnet, borstar tänderna...
7. Hänger upp tvätt eller sätter igång diskmaskinen, tvångsbyter bort nattblöjan, kollar i kylskåpet vad vi ska äta till lunch, plockar undan de femtio sakerna ungen lyckats dra ut mellan vardagsrummet och köket medan jag varit på vessan.. Och inser att klockan är 10 och jag får så lov att börja kampen med att få barnet påklätt om vi alls ska hinna ut före lunchen. Lunchen!? Har jag kommit ihåg att fundera vad vi ska äta till lunch!? Vilken tid börjar det där tv-programmet nu igen..? Hängde jag upp tvätten?


Vilket skulle ni föredra?
Kan säga som så, att jag en rutinmänniska ut i fingerspetsarna, och mår absolut bäst av att "allting är som det alltid har varit", allt har ett schema och en ordningsföljd.. Men gud i himmelen så skönt det är att bara få drischa åpåå och ta det lugnt och ta allt i egen takt om morgnarna nu! Saknar verkligen inte morgonstressen.. Men att göra en sak klar förrän jag börjar på med nästa, det är en manöver jag inte behärskar när jag är lös och ledig!

Alla GIFar nedladdade från Giphy.com

27 april 2020

Hur ett kallförråd blev badrum

Till höger om vår ytterdörr finns en utbyggnad, som Sebastians farfar (som byggt vårt hus) i tiderna börjat göra till badrum. Tyvärr blev han sjuk i byggstadiet, och dog några år därefter. Rummet färdigställdes sen heller aldrig av svärföräldrarna som bodde i huset före oss, utan har använts som kallförråd. Eftersom det enda badrummet i huset finns i källaren, och varken är optimalt eller värt att sätta pengar på att renovera, bestämde vi oss för att göra om utbyggnaden till badrum. Redan när vi fixade till grovköket (klick) gjorde vi en dörr därifrån till det blivande badrummet. Den enda dörren in i förrådet har nämligen varit från utsidan. Svärföräldrarna hade också tagit hem fönster till rummet, men aldrig monterat dem. Så där slapp vi ju enkelt undan då vi bara behövde byta ut fönstren, och inte beställa nya! Detta innebar alltså att också utsidan fick sig en makeover i och med färdigställandet av badrummet. Nu får vi väl bara leva med att det ser lite knäppt ut tills det är tänkt att hela huset ska få liggande panel på sig om några år..

Men jaja. Här ska ni få se en drös bilder från projektets gång!

Utsidan före:

Utsidan just nu:
Vår vackra tillfälliga trappa av lastpallar får vi leva med tills sommaren..
Försökte nog säga åt Sebastian att kanske vi kan slå på liggande panel här färdigt, men han tyckte det räckte bra med ett målarvarv... Vet inte riktigt om jag håller med!
Nåja, det är ju vitt i alla fall...

Insidan före: 
Sett "rakt" från dörren. Rakt fram var alltså en L-vägg som säkert var tänkt att avgränsa badrum från tvättstuga eller liknande.
Till höger.
 Mot vänster sett.
Väggen mot grovköket blev tillfälligt tilläggsisolerad förra hösten i och med att det bara är en innerdörr som skiljer huset från den kalla utbyggnaden. Här drog vi också färdigt rör till golvvärme i samband med den renoveringen, så därför är golvet i utbyggnaden bortrivet till vänster från dörren.

Rivning: 
 Här ryker L-väggen! ...
... och golvbrädorna. Kan säga att det kom en hel del brännbart skräp ur detta rum på tolv kvadrat!
 Sen var det tänkt att vi skulle skyffla bort några tiotals centimeter sågspån för att dra avloppsrör och liknande innan byggandet fortsätter, men visade sig att konstruktionerna var så svaga att de behövde rivas helt och göras om. 
Golvbalkarna rivna och allt spån utgrävt! Två traktorsläp med sågspån skyfflade Sebastian ut FÖR HAND. Fattar inte hur han orkade! Sen var det nog himla tur att byggaren beordrade oss att riva ner till grunden, för det visade sig att en skarv i avloppsröret läckte..

Sen stötte vi på ännu mer oväntade problem, när det framkom att endast 3/4 av utbyggnaden stod på en ordentlig grund!? Resten hängde mer eller mindre i luften, eftersom gamla gubben låtit väggen ligga på yttertrappan, vilken med åren sjunkit ner i marken.. Slutade alltså med att vi fick riva hela trappan och bygga om grunden under ena väggen. Och det var ingen enkel uppgift, ska jag säga er!

 Mycket extra jobb! Vet inte hur många dagar Sebastian pikade och vi kastade betongbitar på traktorsläpet...
... men nu ska det väl kanske hålla femtio år, minst?

Nybygge påbörjat: 
Nytt, stabilt golv att bygga på, tjohoo! Avloppen är också utplacerade och vattenrören dragna.
Tilläggsisolering, påskålning och fönsterbyte. De stora fönstren togs bort och hålen bommades igen först i slutskedet.
Golvvärmeslinga spikad.
Golvet gjutet! Mellanväggen spirades upp på nästan exakt samma ställe som originalväggen, dock kommer den inte lika djupt in i rummet och har inte L-form.
Väggarna skivade och spacklade, duschblandarens fäste och vattenrör monterade.
 Stora fönstren och gamla dörren igenbommade! Takskivorna är också målade två varv med fästfärg. Fuktspärr och vattenisolering lagd på golv och på duschväggarna.

Nu är det nära:
Golvet och duschen kaklade och trappsteg byggt för jämnare övergång från grovkök till badrum.
Fiskbensmönstrade kaklet som kommer bakom handfatet är superfint, om ni frågar mig!
Bastupanelen uppsatt. Fullkomligt ÄLSKAR den svarta färgen!
Takpanel på gång! Detta var inget enkelt jobb då taket hade nästan 5 cm höjdskillnad vid dörren och i mitten av rummet. Fick alltså göra kilformade ribbor att spika panelen i.
Bastun fem före färdig.

Och vet ni vad, jag tror jag ska lämna er med detta som före-efter bilder! Slutresultatet ska ni få se sen när alla glasväggar och badrumsinredningen är på plats. Återstår också lite listning, vvs-arbete och eldragning. Men den som väntar på nåt gott...

26 april 2020

Våren som susade iväg

Jag undrar om det är nån annan än jag där ute som tycker att den här våren susat förbi? Eller nåja, nu är ju våren absolut inte slut ännu, men växlingen mellan vinter och vår gick nog mig helt förbi! Brukar ju tycka att veckorna bara består av måndagar och fredagar när man jobbar, men nog har det gått undan trots detta hemmavarande också... Ni ska se att innan vi blinkat så är det midsommar!

Nu är det 1,5 månader(!) sen jag var i jobbet. Eller de senaste två veckorna har jag varit och vikarierat på Solbacken, så jobbat har jag, men inte på Tallkotten där jag annars är stationerad! Lite klurigt dock eftersom Solbacken är min ordinarie arbetsplats, och jag alltså fick vikariera min vikarie. Haha! Skönt har det i varje fall varit att få se och göra lite annat, och aktivera hjärnan till högre grad. Nu väntar dock tre veckor ledighet igen, och tanken är att jag återvänder till Tallkotten (där jag egentligen jobbar i år) den 18.5. Men hur det blir med coronaläget återstår ju att se.. Det här är nog den märkligaste jobb-våren jag varit med om i alla fall! Har önskat sommarsemester till juli, men det har jag ju heller ingen aning om hur det blir med!? Vi får väl bara vänta och se..

Den här helgen har vi haft Eleonore på övernattning hos mina föräldrar i Jutas mellan lördag och söndag. Sebastian och jag var en sväng till Vasa och inhandlade mer material till badrummet, som faktiskt snart börjar vara klart! Sen har vi bland annat skjutit lite innertak, lyft upp golvskivor på vinden samt haft ostbricka och ätit god söndagsfrukost, när vi nu ändå hade barnfritt. När vi hämtade hem den saknade ungen blev vi bjudna på mat, och for sen ännu via min mommo och moffas och fyndade lite. De har sålt huset och håller på och tömmer, och min lycka var stor när jag fick släpa hem massa gamla trälådor, zinkämbaren och dylikt, som jag annars hade fått söka på loppis!

Ostbricka är nog något av en storfavorit för både sambon och mig. Åså na vin på he tå..
Här ska ni få se lite teamwork och hur vi gjorde för att lyfta upp massa golvskivor på vinden!
 
 
Gick otroligt smidigt!
 Något som däremot inte gick smidigt var att skjuta innertak i badrummet....... Fråga inte ens!
 God frukost hade jag fixat medan sambon tog sovmorgon: Croissanter med räkröra, chokladpancakes med frukt och bär, samt bondost med hjortronsylt. Plus kaffe/te!
 En bråkdel av mina fina fynd från mommos garage!!!

Inkommande vecka har vi en del planer. Ska försöka träffa några kompisar, vandra lite i naturen, renovera mera, börja räfsa, göra munkar till första maj.. Sånt. Känner att jag har en del blogginlägg på lager nu också, men det är förstås tiden som inte räcker till! Ska se om jag kan knåpa ihop något åt er ifall jag får nån ledig stund. Eleonore sover inte dagsvila alla dagar längre, så det är lite knepigt med nån egentid förrän hon gått och lagt sig.. Och då brukar jag och sambon oftast kolla tv eller planera/fundera nåt med renoveringen. Så på den vägen. Har nog er i tankarna dock!

18 april 2020

Mina jobb genom tiderna

Såg att Daniela hade gjort ett roligt inlägg med alla sina jobb här i förra veckan, och skrev genast upp det som en möjlig bloggidé. Det har ju också cirkulerat en hel del "gissa vilket jobb jag inte haft" på både Facebook och Instagram senaste tiden, så det här kan bli en riktigt kul grej, tänkte jag, när intresse verkar finnas. Idag har jag alltså listat alla jobb jag nånsin haft, i kronologisk ordning! Jag började sommarjobba sommaren 2006 när jag nyss fyllt 15, och har varit ute i riktiga arbetslivet sen 2013. Förvånad att jag ändå hunnit med så många som tio olika jobb på dessa snart femton år!

1. Biträde på blomster- och presentaffär
Mitt första sommarjobb var på min mormor och morfars blomster- och presentaffär Asta i Nykarleby centrum. Det var sommaren innan jag skulle börja på nian. Här fick jag lära mig kundbetjäning, binda buketter, prissätta, paketera och göra beställningar. Kan väl inte säga att lönen var speciellt häv, men fick ju i varje fall tiden att gå! Och kan inte säga att det var tråkigt att hänga med mina morföräldrar en hel sommar heller.

2. Trädgårdsrensare 
Sommaren 2007 hade jag sökt sommarjobb inom Nykarleby stads trädgårdsavdelning. Tyvärr fick jag inte jobbet, men i stället hamnade jag till Nykarleby fastighetsservice, vilket visade sig vara hundra gånger trevligare! Där började en mångårig anställning och vänskap. Jag och min bästa kompis Matilda spenderade början av sommaren med att rensa ogräs på i princip varje höghusgårdsplan i "stan". Trevligt att jobba utomhus, men kanske inte de dagar regnet öste ner.. Mindre trevligt var det när gamla tanter stod och stirrade på oss medan vi rensade, och kommenterade med "jaa nog ere rolit att si på tå ader arbeitar!"... hrmf.

3. Städerska
Vid Fastighetsservice fick jag också första sommaren jobba med att städa trapphus. Uppgraderade och var sen flera somrar och jullov med till Mirka och vaxade golv. Under studietiden hade jag också jobb som städerska på två olika kontor. Har trivts väldigt bra som städerska, eftersom jag i privatlivet också är ganska städande av mig. Tyckte också om att inte ha några kollegor att ta i beaktande, utan fick för det mesta "måra påå" för mig själv.

4. Bagare
När jag studerade till bagare blev jag som någon kanske vet samtidigt student. I praktiken innebar detta att vi som gick kombi gjorde våra långa praktikperioder på somrarna, eftersom vi var i gymnasiet när den egna klassen hade praktik. Sommaren 2008 och 2009 har jag därför sommarjobbat på bageri! Första året på Sandbergs bageri i Nykarleby, och andra året på Sundells bageri i Jeppo samt Luukkonens bageri i Sandsund. Gjorde också en kort karriär som pizzabagare under mina barnträdgårdslärarstudier, men det kan vi kanske ta och glömma... Trivdes kanske inte världens bästa på bageri, eftersom arbetet börjar tidigt på morgonen och är ganska enformigt ibland. Men roligt hade jag och mycket lärde jag mig!

5. Caféarbetare
Denna punkt hade jag missat, som en läsare så vänligt informerade mig om! Efter att jag utexaminerats som bagare jobbade jag på kvällar och helger på min sista praktikplats, Little Brown Bakery i centrum av Jakobstad. Förutom att betjäna kunder fick jag också baka en hel del och hålla rent omkring mig. Trivdes toppen! Hade super arbetskompisar också. Tyvärr gick caféet i fråga i konkurs kring årsskiftet 2010-2011, så där slutade min historia som cafébiträde.

6. Blomsterförsäljare/växthusarbetare
Somrarna 2011 och 2012 jobbade jag som blomsterförsäljare samt växthusarbetare på Solstrands trädgård i Kålax. Varannan vecka sålde jag blommor utanför S-market i Vörå, och varannan vecka var jag och hjälpte till vid växthuset. Trivdes ganska bra med detta jobb i och med kundkontakt och att jag fick vara lite kreativ mellan varven, men nog var det en lång sommar att sitta i bilen i ösregnet och vänta på kunder.. Hade också ganska långa dagar samt jobbade på lördagar, så mina vänner såg jag inte mycket av de somrarna!

7. Lekledare på simskolan
I slutet av sommaren 2012 jobbade jag också som lekledare på två olika simskolor inom Nykarleby stad. Det här jobbet passade mig utmärkt eftersom jag fick spendera dagen med barn, vilket jag redan hade ställt in mig på att börja studera inom, och så fick jag vara ute i friska luften. Dagarna var också passligt långa, och det varade inte så många veckor. Fick också umgås med massa roliga typer under tiden!

8. Handledare på flyktingförläggningens barnhem
När jag blev utexaminerad barnträdgårdslärare spenderade jag sommaren som handledare på ett barnhem för ensamkommande flyktingbarn i Kaitsor (Oravais). Det här var mitt första skiftesjobb, och säkert också mitt sista.. Dock tyckte jag väldigt mycket om arbetet med barnen, och samtidigt fick jag också koka mat och städa, vilket jag redan gjort mycket av under mitt liv. Ett toppenjobb och en toppensommar!

9. Barnträdgårdslärare 
I augusti 2013 började jag min jobbkarriär på riktigt, när jag fick anställning som barnträdgårdslärare på daghemmet Tallkotten i Oravais. Där jobbade jag i två år före jag blev förflyttad till Solbacken i Kimo, där jag i dag har tillsvidare anställning. Jobbade 2,5 år i Kimo före jag gick på mammaledigt, och nu i höstas återvände jag till jobbet, denna gång tillbaks till Tallkotten för ett år. I höst är det tänkt att jag ska "hem" till Solbacken igen! Har trivts så fruktansvärt bra som barnträdgårdslärare, och ångrar inte en sekund att jag valde den utbildning jag  gjorde. Sen kan jag nog säga att det var en annan sak att jobba på dagis före jag själv fick barn.. Men det är en helt annan historia!

10. Daghemsföreståndare 
Efter tredje året som barnträdgårdslärare uppgradera jag mig också till daghemsföreståndare i Kimo. Eftersom två av mina största styrkor är att planera och organisera har jag tyckt att föreståndaruppgifterna nästan gett mig mer glädje än arbetet i själva barngruppen. Ändå tycker jag så mycket om arbetet med barnen, att jag åtminstone inte ännu är beredd att gå över till att endast arbeta administrativt. Men vem vet, kanske nån gång i framtiden.. Som föreståndare fick jag utöver min barnträdgårdslärartjänst också t.ex. fixa arbetslistor, göra budget, sköta daghemmets kontakter, hålla möten samt göra beställningar. Tyvärr existerar inte min tjänst "barnträdgårdslärare med föreståndaruppgifter på daghemmet Solbacken" längre, eftersom Kimo numera hör under Oravais-föreståndaren. Men det är nog helt okej för mig att återvända som endast lärare! Som sagt, en vacker dag kanske jag "siktar högre" igen...

15 april 2020

Mina bästa husmorstips kring mat

Den som följer mig på Instagram (heimimmi) har kanske sett mina husmorstips på storyn för nån vecka sen. För dem som missade tänkte jag tipsa lite i bloggformat också! Som många kanske vet så är jag ganska intresserad av matlagning i kombination med ekonomi och hushållande. Ni har eventuellt läst mina "vad man kan köpa för 80€"-inlägg genom åren (finns som egen bloggkategori, scrolla neråt en bit i vänstra spalten och välj "mat för 80€") eller snappat upp att vi veckohandlar, gör matmenyer och så vidare. Idag tänkte jag alltså berätta lite mera om sistnämnda, och ge er några rediga husmorstips kring mat!

Tips 1: Ha alltid en "handilslisto" på kylskåpet, eller om du är modern, i telefonen. Hit skriver du genast upp det som tar slut, t.ex. makaroner, tomatkross, pepparmix, morötter... Och sen också sånt du vill handla hem till kommande veckas matlagning. Håll dig till denna lista när du handlar i butiken!!! Sen är jag ju kontrollfreak så jag renskriver alltid listan i hyllordning enligt den butik jag åker och handlar till. HEHE.

Tips 2: Ha också en lista med maträtter det finns ingredienser till hemma. Förut brukade jag skriva dem som en veckomeny, men det stämde aldrig i slutändan, så tycker det är betydligt enklare att bara skriva vilka maträtter vi kan tillreda. Har jag exempelvis hemma malet kött, potatis, fiskpinnar, ris och ärter-majs-paprika, kanske jag skriver upp fiskpinnar med mos samt fejkrisotto. Kom ihåg att kolla 1. kylskåp 2. torrskafferi och 3. frysen när du skriver upp vad du kan koka ihop! 

Tips 3: Skriv upp ALLA maträtter ni brukar/kan tillreda på ett papper, som finns nära till hands i köket. Sortera gärna enligt t.ex. "pasta, fisk, soppor". När matinspirationen tryter är det bara att kolla listan! Vet att det finns vissa som gör menyer för flera veckor, lite som skolmatsedeln, men det är nog overkill för mig. Det här funkar riktigt bra! Brukar också försöka variera så vi äter pasta, ris, potatis, soppor, gratänger och så vidare en gång i veckan, och att vissa av maträtterna räcker mer än en dag.

Tips 4: Använd frysen! Vi fryser in otroligt mycket mat, och försöker sen komma ihåg att använda den.. Jag köper mycket på -30 eller -50% i matbutiken, såsom lax eller kyckling, som jag sen fryser in. Också bröd är vi duktiga på att hamstra hem och frysa! Om det blir över mat förflyttar jag ofta i portionsstorlekar och sätter in i frysen. På så vis är det enkelt när man har tidsbrist eller inte hunnit åka till butiken, att bara ta upp och värma. Brukar försöka märka alla burkar så man vet vad de innehåller, och har som vana att gå igenom frysen cirka en gång i månaden, så att det inte svämmar över eller blir brist på något.

Tips 5: Försök "återanvända" och göra restmat! Jag har varit väldigt dålig på det här genom åren, och slänger nog fortfarande betydligt mer råvaror än jag är okej med. Helt enkelt eftersom de hinner bli dåliga innan vi ätit upp dem! Stirrar mig inte blind på bäst före-datum, men ibland glömmer man helt enkelt vad som finns i skåpet.. Hemma hos oss är det vanligt med en "restmatsdag" i veckan, vilket kan betyda att alla tre äter olika maträtter. Bara för att slippa det som står i kylen, så vi inte behöver kasta bort det i slutet av veckan. Man kan freestyla med de råvaror eller rester som finns i kylen och hitta på alldeles egna maträtter också, som en av mina favoriter - korvmojjen (för den som vill veta: makaroner, korv, lök, morot, vitsås)...

Och ja, det var mina bästa matrelaterade husmorstips för denna gång!
PS Kom ihåg att VECKOHANDLA/STORHANDLA i stället för att springa till butiken 2-3 gånger i veckan! Och PS 2 håll koll på era matutgifter!