15 oktober 2018

Svar på frågor angående huset, del 2

Förra veckan fick ni läsa de första svaren på några frågor ur min frågestund (klick). Nu tänkte jag fortsätta där jag lämnade, och svara på resterande frågor angående huset.

Maria undrade: "Vad ska bli det roligaste med att bo i egnahemshus? Och det tråkigaste?"

Det absolut roligaste med att ha flyttat till hus är nog att jag drömt om eget hus i så många år. Visserligen är det inte mitt drömhus, men kanske det kan bli bra sen när jag fått sätta min (vår...) egen prägel på huset. Givetvis är det ju också en fördel att ha mera yta att röra sig på, och en egen gårdsplan. Att få bo på landet har ju både sina för- och nackdelar, men för tillfället ser jag det nog bara som en positiv sak, att få bo ute på landsbygden, med naturen runt husknuten. Är absolut ingen stadsmänniska, så att ha bott i lägenhet så länge som åtta år är nog tillräckligt för mig! En annan sak som ska bli kul med eget hus är nog att det blir betydligt lättare att bjuda hem folk. När vi bodde i Oravais fick man nog tänka inte bara en utan två gånger hur många man bjöd hem.. Vi hade ju väldigt begränsat med utrymme nämligen! Tror också det kommer bli mycket trevligare att stå och laga mat i ett kök som är 2/3 av hela vår tidigare lägenhet... Haha!

Det tråkigaste är definitivt att det finns så mycket mer att göra och underhålla med ett hus. Visst hade vi det enkelt med städningen på 46 kvadrat, och för att inte tala om hur skönt det var att slippa allt gårdsarbete! Nu blir det ju räfsning, gräsklippning, snöskottning, rensa i rabatter och så vidare. Och att snabbstäda på 15 minuter om man får oväntade gäster lär ju inte vara ett alternativ längre, speciellt inte med tanke på att vi ska renovera samtidigt vi bor här! Och har ett TREvåningshus att underhålla, hohh. Egentligen är det ju kul att vi ska renovera och göra det fint här, men måste nog säga att jag helst skulle slippa att bo i renoveringskaos.. Perfektionist som jag är så tycker jag inte om oreda och när var sak INTE har sin plats. Tyvärr så är det ju vårt liv i många år framöver, och det gräver nog lite i maggropen att tänka på det. Så det blir ju lite trist också, att inte känna att man är nöjd och glad över att t.ex. bjuda hem folk på en tid.

Fick också en fråga av en anonym: "Hur känns det att flytta till egnahemshus?". Och ja, kort och gott känns det nog BRA! Svarade väl kanske indirekt på denna fråga redan i Marias fråga, men om jag nu ska fylla på lite så kan jag berätta historien om min relation till det här huset. Ni som hängt med på bloggen länge vet säkert att min stora dröm alltid varit att bygga ett eget (nytt) hus. Har alltid varit väldigt husintresserad, och en av mina fritidssysselsättningar, åtminstone tidigare, var att göra husritningar. Tyvärr går det ju inte alla gånger som man tänkt sig här i livet, och att flytta till just det här huset, i Kimo, var nog väldigt långt nere på min "saker jag vill göra"-lista för bara en tid sen. Men verkligheten kom snabbt emot, speciellt sen Eleonore kom till världen, och vi behövde mer yta att röra oss på. Grejen är nämligen den att Sebastian ändå skulle ärvt det här huset den dagen hans pappa dör, så det kändes onekligen onödigt att  sätta pengar på ett annat hus, om vi ändå i något skede av livet hamnar att handskas med detta. Så efter två långa år av övertalning och funderande så blev det då till slut så att vi köper hans barndomshem. Hur jag känner angående huset idag kan vi ta en annan gång... Men överlag så ska det bli riktigt roligt att äntligen få prova på att vara husägare!

Sen hade Janica N undrat: "Kommer ni att göra upp en ny budget för de utgifter som medföljer med ett eget hus, eller tänker ni att ni kan följa "gamla budgeten" och allt fortsättningsvis kommer att gå bra med det?"

Kan börja med att erkänna att vi faktiskt varit lite dåliga med att göra upp budget.. Själv har jag väldigt bra koll på vad som kommer in och går ut varje månad, har nämligen bokfört min ekonomi sen den dagen jag fyllde aderton! Men Sebastians del har jag väldigt dålig koll på. Nu vet vi ju givetvis att ett hus tillför betydligt större och fler utgifter än att bo i lägenhet. Så länge vi bodde i Oravais hade vi följande utgifter som hörde till hemmet: Lån + bolagshyra, hemförsäkring, vattenräkning (två gånger i året), elräkning (varannan månad), interneträkning och hyra på en bilplats. Nu med huset får vi ju en betydligt större elräkning, men dock räknar vi med att vattenräkningen sjunker. Sophantering ska betalas för, eventuellt snöskottning på vintern, och sen blir förstås amorteringarna dubbelt större, i och med att vi har lägenheten kvar OCH lånar för huset och renoveringen. Hemförsäkringen kommer ju också att kosta mer, i och med att vi har fler kvadratmeter och uthus, samt mer lösöre här än i Oravais.

Så summa summarum är vi medvetna om att det kommer bli dyrare att bo i hus, men ännu har vi inte räknat på hur mycket dyrare. Sen ska ni lägga till att jag går på vårdledigt i december, alltså kommer jag ha cirka 300 euro att leva på i månaden... Blir nog inte så många lyxmiddagar den närmaste tiden alltså! Gissar också att vi får omprioritera lite med saker som köps hem. Även om det vore roligt med nya inredningssaker och möbler till rummen vi renoverat, så hamnar det nog på "om vi har pengar över vid månadens slut"-listan, tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar