24 maj 2019

Halvvägs in i FitMama

Nu har halva tiden gått av min FitMama-träning/diet. Tänkte att jag kan berätta lite kort vad den går ut på, och hur jag upplever att det gått hittills. Ifall nån är intresserad! Annars får ni helt enkelt sluta läsa nu. Vill ni veta varför jag valde som jag valde kan ni läsa detta inlägg.

Vet till att börja med inte om jag ska kalla det för en diet eller ett träningsprogram, då det är båda. På finska heter det valmennus, så kanske jag använder det framöver i fall jag behöver beskriva vad jag håller på med, haha. Men i varje fall så har jag betalat 39€ för en sex veckors period där jag får tillgång till träningsprogram och kostupplägg. Jag började fem dagar senare än gruppen öppnade, och kommer fortsätta fram till 15.6 då vi ska på bröllop. Efter det är det förstås inte tänkt att jag ska börja äta som jag gjorde förr, för då går jag upp allt jag tappat på nolltid.. Nej, hela grejen med denna valmennus är nog att man ska få verktyg och motivation till att göra livsstilsförändringar på längre sikt. Och förstås hålla igång med lite enkel mamma/hemmaträning!

I alltför många år har jag misshandlat min kropp med fel mat, och aldrig haft koll på hur man egentligen "borde" äta. Visst, jag har själv märkt att jag mår dåligt av för mycket vitt mjöl och socker, men aldrig tagit itu med problemet. Vanlig husmanskost brukar vi äta, kanske inte så mycket sallad och grönsaker som det är tänkt, lite väl feta maträtter och mycket bröd och socker.. Nu har jag en matlista med tillåtna ingredienser och hur en portion ska byggas upp med rätt mängd kolhydrater, proteiner och fetter. Det finns också angivelser hur mycket en portion är "värt", t.ex. består min frukost av tre portioner kolhydrater, två portioner proteiner, en portion fett och en portion tillbehör. Då kan jag med hjälp av matlistan komponera ihop en bra och näringsrik frukost åt mig. Rutinmänniska som jag är har jag valt att äta samma varje morgon: Gröt med bär/fruktpuré och grynost, ett knäckebröd med ost, kalkon och gurka, samt ett ägg (utan gula).

Den stora skillnaden mot hur jag åt förr är nog att jag inte äter några kolhydrater till varken lunch, mellanmål eller kvällsmål. Middagen ska också vara fri från såser och fett överlag, och det måste jag nog erkänna att har varit den kämpigaste delen. Våra middagar brukar till 90% bestå av mat i sås av matlagningsgrädde, så det har varit en stor omställning att tänka om på den punkten.. Här kör jag också lite "safe" och äter samma 4-5 maträtter som jag varierar mellan till middag. Lunchen består oftast av sallad med kyckling/lax/tonfisk med ägg, eller så fyllda paprikor med malet kött och lite ost. Till mellan- och kvällsmål blir det oftast nån form av kvarg, nötter och ägg. Efter träning får jag äta en portion frukt, så när jag gjort ett muskelträningspass brukar jag äta t.ex. en banan eller 1/4 färsk ananas.

Summa summarum så har matdelen gått långt över förväntan! Har inte varit hungrig speciellt många gånger, får ju äta stora portioner ändå. Och faktiskt inte en endaste gång har jag velat vräka i mig godis eller annat onyttigt! Kan väl konstatera att när jag väl bestämt mig (och betalat för det, haha!) så går det hur bra som helst. Är som jag tidigare kommit fram till en "allt eller inget"-människa.. Så tre veckor till utan godsaker blir nog inga problem!

Sen angående träningen, så är ju hela FitMama-konceptet riktat till just mammor. Och eftersom det ändå gått långt över ett år sen min förlossning måste jag nog erkänna att träningarna känns lite väl löjliga och enkla. Det är vagnträningar, bäckenbottenövningar med eller utan babyn, och sen olika cirkelträningar man får ta del av på nätet. Finns inget särskilt träningsschema, utan man får själv komponera ihop passande träningsdagar och program av utbudet som finns. Jag har försökt hålla i gång varje dag, hittills på mina 21 dagar har jag bara haft en helt träningsfri dag! Ofta går jag på vagnpromenad på dagen och gör då under/efter promenaden ett träningspass. Exempelvis har jag varit i Bruksskogen och gjort backträning, stått hemma på gården och gjort vagnträning, och sen kört ett pass cirkelträning eller bäckenbottenövningar på köksgolvet. Som sagt, kanske väl enkla program, väldigt korta också. Men effektiva, känns nog att man varit i gång, och det är väl det som är tanken. Att hålla igång!

Har försökt att inte vara så noga med vågen, utan mest kollat mig själv i spegeln och känt efter hur kläderna känns. Tog också mått första dagen, och tänkte mäta mig nu halvvägs, och sen när jag är i mål. Men gissar nog att jag tappat både centimetrar och flera kilo redan! Åtminstone känns och ser det ut så. Och framförallt har jag sluppit min stora putmage! Så nu kämpar jag vidare tre veckor till. Första veckan var en plåga, då det tog så mycket energi med allt matfunderas. Men nu går det av bara farten då jag börjar vara van med matupplägget och slipper hålla på och väga allt jag ska äta. Så va ska it e ga bra dehär å!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar