17 december 2018

5 saker jag måste göra innan jag går och lägger mig

Vi har väl alla nån konstig ovana eller sak vi gör som får andra att höja på ögonbrynen. Jag som är rutinmänniska och tycker om att ha saker och ting "på raden" insåg nyligen att det finns fem saker jag aldrig skulle kunna gå och lägga mig utan att ha gjort. Och det är följande (utan inbördes ordning):

1. Borsta tänderna. Tycker att det äckligaste som finns är att gå och lägga sig med smutsiga tänder. Om jag av nån orsak går till sängs utan att ha borstat tänderna så ligger jag och grubblar på det tills jag beslutar mig för att stiga upp på nytt och borsta en minut eller två.

2. Plocka undan. Smutsdisk på diskbänken, leksaker utspridda över hela golvet, kläder som ligger och skräpar - det hittar man väldigt sällan hemma hos mig om kvällarna! Jag får helt enkelt inte ro i själen om det står tomma ölflaskor på bordet, om skräpkorgen är full eller om barnets böcker ligger utspridda på hela vardagsrumsmattan. Nej, allt ska vara undanplockat om jag ska kunna somna skönt! Visst fuskar jag i bland, men då mår jag nog illa över att behöva börja dagen med att städa...

3. Kolla sociala medier. Allt ska varvas: Instagram, Facebook och bloggar, förrän jag kan släcka ner telefonen för dagen. Har också en liten obsession för att trycka "stäng alla flikar" innan jag sätter undan telefonen för natten. Önskar att jag skulle vara mindre nördig, eller åtminstone klara att hålla mig till en viss tidsgräns när det gäller telefonanvändningen kvällstid. Men erkänner att jag vissa kvällar kan ha planerat att lägga mig tidigt, och sen kommer på mig själv med att bläddra på Bloglovin' ännu klockan halv tolv på kvällen.

4. Dra ett streck över dagens planer i kalendern. Vi har en sån där veckoplaneringstavla som man kan skriva på med tusch, dit jag alltid skriver mina/våra veckoplaner. Innan jag går och lägger mig måste jag sudda ut det som vi gjort under dagen, för att jag tänker att det är dålig otur att ha det att stå kvar, haha! Varje söndag kväll måste jag också skriva in kommande veckas planer, för att känna mig redo för en ny vecka.

5. Bestämma vad jag ska äta till frukost nästa dag. Ska jag äta havregrynsgröt eller yoghurt till frukost? Blir det rågbröd med medwurst och ägg, eller ett jälkiuunileipä med leverkorv? Viktiga beslut som absolut måste tas innan jag stänger ögonen för kvällen! Här kan jag väl också inflika att ett av mina motton i livet kunde vara "Jag äter inte för att leva, utan lever för att äta"...

Ja, dessa fem punkter säger säkert en hel del om mig, och ifall nån av er läsare är psykolog så kan du säkert konstatera att jag har lite OCD. Hehe. Har nån av er läsare något ni absolut känner att ni måste göra innan ni går och lägger er, för att kunna somna med gott samvete?

4 kommentarer:

  1. 1. Jag måååååste gå på wc före jag går och lägger mig, fastän jag nyss har varit! Annars börjar jag inbilla mig att jag kommer att kissa ner mig i sömnen, och vem hittar någon ro att sova då??
    Det var tydligen alla punkter jag kom på! Jag har samma tvångstanke att stänga alla öppna flikar innan jag stänger mobilen. Internet är också alltid avstängt på natten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, huuur kunde jag glömma den punkten!? :O Jag går också alltid på vessan innan jag kryper ner under täcket, även om jag varit för en kort stund sen :D

      Radera
  2. Enda måstet ja har e att ja måst få en liten stund för mig själv, att koppla av t.ex. med sticksömin eller framför tv. Om ja efter barnens nattning bara gör kvällsbestyren och sen ska försöka fara å sova går det absolut inte, jösses så läng ja kan få vänd å vrid på mig och sen sover ja också orolit.
    Så min kvällsprioritering är nedvarvning i min ensamhet :)

    SvaraRadera
  3. Ta vitaminerna och dricka ett glas vatten, ta ut linserna, ta bort eventuellt smink, borsta tänderna, kissa. Alltid i prick den ordningen. :D

    SvaraRadera