5 september 2018

Godaste grisköttet

Den som känner mig "i verkliga livet" vet nog att jag inte är något stort fan av griskött. Det är en lång historia, men nerkortad och summerad så härstammar mitt griskött-hat från min barndom, då jag tvingades tugga på torra köttbitar varje helg. I mitt vuxna liv har jag därför valt bort griskött då jag haft möjlighet. Undantagen är korv, bacon och skinkpålägg, för det har jag inget emot! Däremot all gris i kött(bit)form ger mig oftast rysningar. De senaste åren har jag dock lärt mig att äta innerfilé, bara den är tillredd på rätt sätt. Med mustapekka i mitten och bacon lindat omkring kan det bli riktigt smarrigt med t.ex. klyftpotatis och en god sås. Annars är jag inte särskilt intresserad.

Nå, till saken hör att på midsommar bjöd mamma på en kall variant av innerfilé, och jag måste säga att jag rynkade ögonbrynen redan när jag hörde att det var gris vi skulle äta. Men tänka sig hur fel jag hade... Det var nog bland det godaste köttet jag ätit i hela mitt liv, riktigt på riktigt! Till villaavslutning bestämde oss då jag och Sebastian för att försöka tillreda köttet i fråga åt våra gäster. Och det blev ännu godare än jag kom ihåg! Vem vet, kanske min grisköttsfobi snart börjar vara över?

OBS! Du behöver ett dygn på dig att tillreda köttet, men låt det inte avskräcka dig. Och som ett tips, det löns att göra dubbelsats... Här kommer receptet:


- 700 g grisinnerfilé
- Smör/olja, salt och peppar

> Bryn köttet i smör/olja i en stekpanna, krydda med salt och peppar
> Sätt i en ugnsform och stick ner en köttermometer på det tjockaste stället
> Ugnsstek i 125 grader tills termometern visar 65 grader (cirka 40-60 minuter)
> Packa in köttet i folie och låt ligga i kylskåpet över natten

- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 3-4 soltorkade tomater i olja
- 1 kruka basilika
- 1 dl oliv- eller rapsolja
- 2-3 msk balsamvinäger
- Salt, svartpeppar

> Hacka lök, vitlök, tomater och basilika
> Blanda alla ingredienser till dressingen
> Skär det kalla köttet i ca 0,5 cm skivor och sleva dressingen över
> Låt stå 10-12 timmar i kylskåp innan servering

Njut!

Passar bra med varm potatissallad eller en god potatisgratäng, och sen en fräsch sallad till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar