30 januari 2012

Fariinilimppu

Denhär underbara limpan åt jag första gången när jag var på praktik vid Marjala i höstas. Den var så ljuvlig att jag bara måste få receptet.
Den blev inte fullt så bra som jag hade tänkt mig, men måste nog skylla på min icke-funktionerande köksvåg (batterierna har aldrig funkat, men jag har inte kommit mig för att köpa nya). Omvandlade gram till deciliter på internet, så det kanske påverkade... Blev lite väl kompakt! Dessutom hade jag glömt att köpa jäst, och blev tvungen att använda torrjäst. Antar att det också gjorde resultatet lite sämre... Men man tager vad man haver!
1 l mjölk
300g farinsocker
3 st ägg
1 msk salt
60g jäst
200g rågmjöl
200g fullkornsmjöl
1 kg vetemjöl
1 msk anis
1 msk fänkål

- blanda ihop i en köksmaskin
- smörj tre brödformar, tryck ner degen
- låt jäsa en stund (jag hade ungefär en halvtimme, men hade kanske fått stå lite längre)
- grädda i 175-gradig ugn, ca 50 minuter
- ät gärna limporna färska och varma, med ett ordentligt lager smör!

1 kommentar:

  1. Sv; Ja, he e så skönt tå man har vant kroppin (o hovo) att va utan socker en tid, man mår SÅ myki bäter! Dock äter ja he mörkast mörkchoklad nu o, typ 1-2 bitar/dag räcker. Men, ja sku int kuna hald på hur läng som helst, man komber noo tisist ti en punkt tå man har vari utan "vanli" chokla alltför läng o man bara måst få unn se. Men ba ja klarar ett par vikor nästan utan socker & kolhydrater så gar ja noo så småningom tibaks ti normal kost igen. :)

    SvaraRadera