12 juni 2019

Trädgårdsprojekt, del 2

Nu ska ni få en fortsättning på detta inlägg, där jag visade och berättade lite om våra trädgårdsprojekt under våren. Trots att det känns som om vi inte åstadkommit så mycket på utsidan, utan främst fokuserar på själva husrenoveringen, så måste jag nog klappa mig själv på axeln över hur stor förändring jag redan fått till. Bara med små medel! Som jag tidigare nämnde så är det nog lääänge tills jag är nöjd med hur det ser ut på gården, men vi får väl helt enkelt ta ett steg i taget. Ska väl antagligen bo här resten av livet, så va ska it vi hend!

Här har jag fotat, med några veckors mellanrum:

Sebastian fixade pallkragar åt mig, och jag gjorde två odlingslådor av dem.
Och nu ser det ut så här! Jag har satt basilika, dill, persilja, spenat, gräslök, red bowl-sallad, oregano och mynta (två sistnämnda har dock inte börjat växa än??), och i andra lådan blev det jordgubbar, ruccola och isbergssallad av nåt slag.
Vid stenen i gräsmattan gjorde jag en liten rabatt dit jag satte pioner och funkia jag fick av min mommo.
Vi planterade "Beauty of Moscow"-syrener på båda sidorna om plattorna, där brudspireorna tidigare stod. De tre buskarna som syns har jag nu lärt mig att heter rönnspirea.
Hade inte förväntat mig nån blomning, men så här fint blommade syrenerna redan i år!
Satte ner några humlerötter i den lilla rabatten uppefter uthuset. De började till min stora glädje växa och klättra ganska fort!
Här bytte jag ut kantstenarna i rabatten också. Nu har den gula blomman(?) blommat ut, men humlen växer så bra och är redan över en meter uppe på sin ställning mot väggen!
Vårt körsbärsträd blommade så fint för en tid sen. Om ni kollar riktigt noga ser ni pionrabatten i bakgrunden, och där i hörnet bakom lönnen har jag också fyllt igen häcken.
Fick några rabarberplantor som vi satt ner bredvid bärbuskarna. Ingen skörd i år ännu, tyvärr, men kanske nästa!
Äppelträd har vi också planterat invid diket bredvid rönnen. Det blev ett familjeäppelträd med fyra olika sorter, och så ett "Valkealan syys". Hoppas de ska växa och börja ge god skörd om några år!
I blomrabatten vid stenen satte jag några av mommos funkiablad, men sen också en del växter/perenner jag köpte på plantloppis i Monå. Minns inte alla namn, men bland annat fänrikshjärta, sköldpaddsört och ormrot finns nu där på sidan om dagliljorna.
 Fixade också en ny rabatt under det andra fönstret på uthuset, för att skapa lite symmetri. Hit lade jag funkiablad och nån slags lilja, fick dem av mommo.
Sommarblommorna är inhandlade och redo att planteras! Men dem ska ni få se i ett eget inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar