6 december 2017

Blogglista: Mitt Finland

Så här självständighetsdagen till ära hade jag faktiskt tänkt fortsätta på ett inlägg som legat i utkastet så gott som hela året. "Det bästa med Finland" heter det, och där hade jag tänkt skriva om varför jag älskar detta avlånga land, 100-års dagen till ära. Men sen såg jag att Sevendays blogglista handlade om Finland denna vecka, så då kände jag att det vore ju dumt att inte göra två flugor i en smäll... Längesen jag gjort nån veckolista från Sevvan också!

När någon ber mig berätta om Finland, är det första jag säger:
Att det bor väldigt lite folk här, kanske. Eller att vi har kalla vintrar? Om vårt utbildningssystem? Nej alltså jag vet faktiskt inte! Så sällan nån frågar något om mitt hemland, faktiskt.

Det bästa med Finland är:
Att vi har fyra årstider! Även om de börjat flyta in i varann lite väl mycket senaste tio åren.. Sen också att så gott som all utbildning är gratis, att vi har ett fint hälsovårdssystem och att man överlag kan känna sig ganska trygg i vårt land. Tystnaden och lugnet som finns här. Lappland är det finaste stället i hela Finland, om ni frågar mig. Och så har vi ju norrsken! God mat. Och fina traditioner såsom midsommar, påskbrasor, självständighetsbal på slottet och åka skridskor/skida på havet/sjön om vintrarna.


Det sämsta med Finland är:
Mentaliteten som många har här; trångsyntheten och skyggheten. Här bland oss finlandssvenskar är det inte lika starkt representerat som om man beger sig längre in i landet, tack och lov. Men visst har jag själv släng av den ibland.. Sen också att våra härliga fyra årstider nuförtiden mest liknar "vår-höst" året om. Vad hände med de varma sköna sommarmånaderna? Och -25 grader och en halvmeter snö om vintern?

Jag är stolt finländare, eftersom:
Vi har ett väldigt bra land på många sätt och vis! Sällan hör man nån klanka ner på Finland, eller har jag fel? När jag varit ute i världen har jag nog främst hört positiva saker, och det är väl ett bra tecken antar jag.


Ett konstigt påstående jag hört om Finland:
Att alla finländare är tysta och försiktiga. Eller sen det där om att alla dricker Koskenkorva och badar bastu dagarna i ända.

Den bästa låten av en finländare:
Måste ju nog vara något med Nightwish kanske? Åtminstone förr var jag ett stort fan av bandet i fråga. I dagsläget kanske inte lika mycket. Eller vi ska säga att de är aldrig lika bra som när Tarja Turunen var frontfigur..

Min bästa, finska tradition:
Bastu en gång i veckan! Midsommar ute på villan. Karelska piroger på julafton. Slalomresa till Lappland på vårvintern. Memma på påsk. Behöver jag rabbla upp fler?


Min favoritdesigner från Finland:
Nå Marimekko, tietenkin!

Det här gör jag på självständighetsdagen:
Vanligtvis brukar jag baka pepparkakor hemma i Jutas. Men det har vi redan avverkat i år.. Så nu får jag snällt sitta hemma och göra ingenting. Åtminstone fram till kvällen, för då ska vi ha jacuzzi-kväll hemma hos Maria med Tjängan!

Så här upplever jag Finland idag:
Mindre snörikt och mera myggor... Kanske lite otryggare och främlingsfientligare än tidigare. Men annars så är jag glad att bo just i detta land, och skulle inte ändra på mycket om jag hade möjligheten. Om vi säger som så, finns nog inga planer på att flytta härifrån för min del åtminstone!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar