29 augusti 2017

Några tankar i den 15:e graviditetsveckan

1. Jag funderar rätt mycket på om det är en flicka eller pojke som gömmer sig där inne i min mage. Om ungefär fem veckor får vi ju (hoppeligen) veta, när vi åker på nästa ultra. Min magkänsla säger att det är en pojke. Vet inte riktigt varför, men det bara känns så. Men häromnatten drömde jag att vi fick en flicka med massor av svart hår. Dock så döpte vi henne till Cassandra, och det lär ju INTE hända, så kanske det var en tvärtom-dröm eller nåt... Jag har ingen som helst skillnad om det är en flicka eller pojke som kommer. Lika glada blir vi båda två bara barnet är friskt! Men sen tror jag att om andra barnet är av samma sort, då blir jag verkligt besviken.

2. Varje morgon börjar jag med att kolla om magen har växt. Tycker fortfarande mest det ser ut som om jag ätit lite för mycket chips och bullar över helgen. Men det tar ju sig i sakta mak.. Får väl vara glad att jag inte sväller upp alltför fort! Stor lär jag nog ändå bli innan det här är över. Har lite svårt med min garderob, eftersom de flesta plagg endera är för tighta eller för lösa. Tycker inte jag har tillräckligt mycket gravidmage för att gå omkring i spända tröjor ännu, men oversize-tröjor ser nästan bara löjliga ut, då det ser ut som om jag försöker dölja att jag gått upp några kilo över veckoslutet.

3. Så gott som varje dag har jag ångest över hur vi ska rymmas tre personer på våra ynka 46 kvadratmeter. Förbannar mig över varför vi inte har ett till sovrum! Vi har konstaterat att ungefär fram till nästa år den här tiden KAN det gå att bo tre pinnar här, bara vi gör några omändringar. För att få in en spjälsäng i sovrummet behöver vi t.ex. flytta ut en stor blomma och hörn-golvlampan, ta lös garderobsdörren från gångjärnen och flytta byrån där inredningsstegen nu står. För att få plats för ett skötbord i badrummet måste vi byta tvättmaskin (toppmatad funkar inte riktigt att lägga ner barn på..) och bygga en ny hylla. Sen borde vi skaffa en låg byrå att trycka in i garderoben för att få plats med babyns kläder. Och så har vi inte ens börjat fundera på var vi ska ha rum med en matstol eller självaste vagnen...

4. Mina graviditetskrämpor ändrar lite från dag till dag. Har överlag fått må väldigt bra, men de första tre månaderna hade jag nog svårigheter med maten. Kunde börja må fruktansvärt illa om jag inte åt något på två-tre timmar. Och det slog verkligen till direkt! Bara att se till att ha något att stoppa i munnen. Är nog fortfarande väldigt känslig om jag justerar mina mattider, men bättre har det blivit. Tycker heller inte att maten smakar likadant längre. Har svårt med tandborstningen. Och inga cravings i sikte än... Har inte haft några problem med ryggen, fastän jag trodde det var första som skulle börja krångla. Däremot håller min nacke på och tar livet av mig! Vissa dagar har jag sån fruktansvärd spänningshuvudvärk som strålar från nacken, och inga värktabletter eller vila eller specialkuddar hjälper. Hjärtklappningar har jag mellan varven, men det har också lugnat ner sig från första veckorna. Dock hade mitt HB sjunkit väldigt mycket till förra kontrollen, och jag känner nog att jag är mycket tröttare nu än tidigare. Så får se när det blir dags för järntillskott..

5. Jag mår illa över hur stor jag kommer bli. Hade ju inte tänkt väga så mycket som jag gjorde den dagen jag plussade.. Men det var ju inte precis planerat in i minsta detalj, och så blev det. Jag undrar inte om jag kommer passera 100-strecket under den här graviditeten, utan när. Och så hoppas jag på super ämnesomsättning och mycket hjälp av amningen när det kommer till att mista gravidkilona efteråt... Och kom inte och säg att det spelar ingen roll hur stor man blir, det är ju faktiskt ett barn som växer till sig där inne i magen. Ni vägde knappast över 80 redan FÖRE graviditeten.

6. Jag rör på mig alldeles för lite för mitt eget bästa. Tyvärr finns inte orken eller motivationen alls där på samma vis längre. Skulle gärna springa på zumba och gå på långpromenader flera gånger i veckan, styrketräna och ta cykeln till jobbet, men är det inte huvudvärk så är det trötthet eller så rusar pulsen iväg mot 200 när jag gör något helt normalt. Inte roligt! Ska åtminstone försöka få in nån slags träningsrutin med 2-3 promenader i veckan nu under hösten, och sen har jag faktiskt anmält mig till Pensala-zumban på tisdagar. Återstår att se hur det känns och lyckas!

7. I helgen köpte jag de första babykläderna när jag var till Vasa. Vet inte vad som flög i mig, men plötsligt ville jag släpa hem allt och lite till! Även om det är rätt många veckor och månader kvar.. Köpte i neutrala färger, vilket jag tycker är rätt tråkigt. Åtminstone för min del så föredrar jag färgglada och mönstrade kläder hos barn! Så tråkigt med rosa åt flickor, blått åt pojkar, och neutrala färger som grått, svart och vitt.. Visst kommer säkert en del såna plagg att finnas i vårt hushåll också, men känner mig absolut inte låst vid nån viss färg på grund av könet. Känns som om jag nog kommer våga lite mer färg sen när vi vet om det är flicka eller pojke!

8. Jag försöker att inte tänka på hur det blir med mitt jobb till våren, men det är nog en av de saker som mest cirkulerar i mitt huvud just nu. Alla frågar och tjatar om denna punkt, och jag skulle bara ha lust att skrika "Håll käften, det ordnar sig nog!". Ja, jag har bara jobb fram till den 31.7.2018. Nej, jag vet inte hur det går när jag kommer att gå på mammaledigt mitt i. Ja, jag hoppas att jag skulle få en fast anställning när tjänsten lediganslås, trots att jag är hemma vid den tidpunkten. Nej, jag har inte tänkt ut nån reservplan. Ja, folk har fått barn under sämre förutsättningar. Nej, jag tänker inte vara stressad och ha ångest I AUGUSTI för att jag inte vet hur mitt liv ser ut i april.

Och det var väl ungefär de största frågorna som cirkulerar i mitt huvud för tillfället. Är det något NI undrar över, så får ni gärna slänga in en kommentar här under! Vet att jag inte är den mest aktiva bloggaren för tillfället, men kanske vi kan få lite ändring på det om jag hittar blogglusten igen. Aktivitet i kommentarsfältet brukar alltid vara en bidragande motivationsfaktor!

12 kommentarer:

 1. Finns annars praktiska väggskötbord om man har ont om utrymme :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det har jag sett, men tyvärr kan vi inte borra upp nåt på väggarna i badrummet, som är enda stället där det skulle passa..

   Radera
 2. Yes, äntligen åppdatering! :D Ja ha redan börja planer gravidfotograferingar som vi kan ha, hehe. ;)

  Jobbångesten ska do absolut skipp tycker ja. He tjänar ingenting till att va nervös i ett år inför na som garanterat ordnar se på ett eller annat sätt i slutändan. Folk som tjatar om he har för liti att funder på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså har do he? Låter jo skoj :D

   Nä he har du väl rätt i, å fösökar själv att int tänk på e så myki.. Men blir ständigt påmind å pikad om e..

   Radera
 3. Jag hade också jättesvårt med tandborstningen...

  SvaraRadera
 4. Med jobb å sånt, det ordnar sig. På nåt sätt så ordnar det alltid sig. När vi fick veta att jag var gravid och vi bestämde oss för flytta hem igen från Sverige blev vi hela tiden utfrågade om jobb, boende, ja allt i princip. Sen när flytten stod bakom hörnet så föll pusselbitarna på plats, i vad som kändes sista minuten. Men det ordnade sig och folk har slutat lägga sig i.

  För några veckor sen gick jag över 100 strecket med min gravida kropp. Då hade jag lagt på mig dryga 20 kilo. Bröt ihop över siffran, aldrig har jag vägt så mycket. Vet att stor del av vikten försvinner ganska snabbt, har samlat mycket vätska. Men ändå, så mentalt jobbigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dom orden, vet ju själv att det ordnar sig på nåt vis, det gör det ju alltid, men blir bara så irriterad när folk ska vinkla det som om det "var dålig tajming" osv :/ Åtminstone känns det som om det är vad de säger när de hela tiden frågar HUR NI TÄNKTE med boende/jobb osv...

   Jag har alltid haft problem med vikten, så egentligen borde jag väl inte bli förvånad om jag kommer över 100-strecket under graviditeten. Ändå känns det som om tresiffrigt på nåt vis är lite pinsamt.. Men kanske det inte alls känns så jobbigt sen när jag är där. Tråkigt att höra att det blev jobbigt för dig :/

   Radera
 5. Vad roligt att du drömde att det blev en flicka! Det gjorde jag också med första barnet. Drömde att det blev en flicka, att de plockade ut henne ur magen och att hon skulle heta Corinne. Vilket hon INTE heter :D Spännande att se om det stämmer för dej! å grattis till graviditeten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev faktiskt lite chockad att jag drömde om en flicka när jag annars är så säker på att det blir en pojke.. Hoppas verkligen att det syns på nästa ultra, annars blir jag nog tokig :D Blir nog lite väl lång väntan då, nyfiken och kontrollfreak som jag är. Tack ska du ha!

   Radera
 6. He val no bra <3 men ni ha int fundera på ti ha en vägghängd vaggo i sovrymi iställi fö vanli spjälasäng?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack <3 vi har nog fundera på e, men känns som att he e en väldigt kortsiktig lösning, iom att direkt båni böri kuna rör på se liti mejr så funkar e ju int me na som hänger.. :/

   Radera
 7. Du ska int stressa o fundera för mycket om jobb, he kommer nog gå på ett eller annat sätt :) heheh klassiska "he löser sig" men he bruk he ju gör :D ;)

  SvaraRadera