17 maj 2017

Mat jag tackar nej till

De flesta som känner mig (eller ja, det kanske räcker med att läsa min blogg faktiskt!) vet att jag är en riktig matälskare. Redan när jag avslutat en måltid tänker jag på vad som ska bli min nästa.. Ungefär så! Brukar säga att jag är ganska allätare, det mesta slinker ner. Men sen när jag verkligen började fundera, så är jag nog ändå rätt "tjinkko" när det kommer till mat. Har kanske berättat nån gång förr att jag ogärna äter uppvärmd mat, helst ska det vara så färskt som möjligt. Är heller inget stort fan av sallader, brukar t.ex. väldigt sällan göra sallad hemma. Äter hellre en sort, exempelvis brysselkål, körsbärstomater eller riven morot. Det hör nog till ovanligheterna att det serveras en redig sallad med flera ingredienser här i vårt hushåll. Och sånt som av andra anses som normala tillbehör till maten, såsom lingonsylt eller rödbeta, får nog gärna stanna kvar i kylskåpet för min del.


Nå, hur kom jag egentligen att tänka på det här med sånt jag INTE äter, kanske ni undrar? Jo det var ju Daniela som hade bloggat om saken. Nickade instämmande på flera av punkterna, och kände att jag också måste lista sånt jag ogärna blir bjuden på. Nu är jag rätt säker på att det blir en ganska lång lista, så ifall ni inte alls är intresserade av matrelaterade inlägg ber jag er snabbt scrolla förbi.

Sånt du inte behöver bjuda mig på:

Kål - kåldolmar, kålsoppa och kållåda skulle jag aldrig frivilligt stoppa i munnen. Undantaget är coleslaw, som jag faktiskt tycker är gott. Men tillredd kål, nej tack!
Rödbeta - får vi nästan varje dag i jobbet, men jag tar aldrig (och barnen har tack och lov inte märkt det än!). Tycker att rödbeta smakar jord!
Saltgurka - får vi också så gott som varje dag i jobbet. Och samma här, det äter jag nog inte frivilligt. Undantaget är att jag kan äta saker som innehåller gurksallad, t.ex. smörgåstårtfyllning, men inte saltgurka i sin rena form.
Kokt potatis - undviker kokt potatis så långt det går. Skulle aldrig koka potatis hemma! I så fall är det nog till mos eller gratäng jag ska ha den...
Kinakål - finns det ens nån som tycker om kinakål? Smakar ju ingenting och tillför ingen smak i sallader...
Blåmögelost - har nyligen lärt mig att älska vitmögelost, men vid blåmögel går nog min gräns. Det stoppar jag under inga omständigheter i munnen! Fastän hur mycket sambon tjatar att det är sååå gott på pepparkakor.. Hyi!
Griskött - har aldrig varit något stort fan av griskött. Det kommer nog från de sega köttbitarna min pappa serverade mig i barndomen.. Speciellt kassler får håret att resa sig på kroppen för mig.
Lingonsylt - också en sak vi blir serverade var och varannan dag på jobbet. Ända gången jag äter lingonsylt är när vi har råriven vitkål och jag tycker det blir lite väl torrt utan nåt annat, så jag brukar blanda.
Sej - om jag ska äta sej ska den vara panerad. Och det är ju inte speciellt hälsosamt, jag vet. Så därför blir sejen oftast kvar i frysdisken. Nån annan kanske vill ha den i stället!
Öl - vet inte hur många gånger jag försökt lära mig att dricka öl. Det går bara inte! Cider eller lonkero får man däremot gärna bjuda mig på..
Gräddtårta - hela konceptet med en tråkig torr tårta med bär och gelé och massa grädde runt tilltalar mig faktiskt inte alls. Visst äter jag gräddtårta om det inte bjuds på nåt annat, men vi kan väl säga att jag har många andra tårtfavoriter framom denna klassiker.
Boströms rulltårta - skulle jag aldrig nånsin köpa hem. Eller äta på kalas. Bara så ni vet.
Sill - precis som Daniela så undrar jag om det faktiskt finns folk som genuint tycker om sill!? Ansjovis är precis lika äckligt och när vi har Janssons frestelse på jobbet petar jag diskret bort alla fiskbitar och slänger dem i slasken... Ryser bara av lukten!
Blomkål - skulle jag aldrig äta rå eller kokt. Undantaget här är blomkålssoppa med bacon, det gillar jag!
Wienerbröd - trots att jag är bagare förstår jag verkligen inte charmen i wienerbröd. Det är ju bara torrt och tråkigt och.. äckligt? Skulle aldrig betala för ett wienerbröd på café.
Kaffe - precis som med öl så har jag försökt mig på kaffe några gånger, men aldrig fastnat. Det känns ju som om man borde dricka kaffe för att anses vara "normal", men tyvärr, går ej!
Blod - blodpudding, blodkorv, blodpalt eller blodplättar passerar under inga omständigheter mitt matsmältningssystem.
Gröna och röda godisar - kan väl egentligen säga att jag inte är särskilt förtjust i fruktgodisar med konstgjorda smaker. Tycker om choklad, lakrits och surt. Ska jag mot förmodan stoppa i mig fruktgodisar är det endast gula och orangea som gäller!
Leverpastej - leverpastej eller leverkorv skulle jag aldrig köpa hem, men leverlåda och leverbiffar tycker jag däremot (underligt nog!) om.
Rå rödlök - älskar laxröra men har väldigt svårt om det blivit satt i för mycket rödlök. Tycker heller inte om sallader med rå rödlök i, det petar jag nog hastigt bort...
Oliver - har inte ätit så många oliver i mitt liv att jag kan säga om svarta eller gröna är värre, men tycker bara inte om smaken. Så sura! Älskar grekisk sallad, men petar alltid bort oliverna och rödlöken.
Konserverade champinjoner - finns det något med obehagligare konsistens än konserverade champinjoner? Färska tycker jag däremot om att fylla med färskost och linda bacon runt och slänga på grillen!


Och det var väl ungefär vad min hjärnkapacitet räckte till för denna gång! Kan ju återkomma om jag kommer på fler saker jag ogärna stoppar i munnen. Och sen får ni ju gärna slänga in en kommentar vilka som är era big-nonos när det kommer till livsmedel. Har du egen blogg och bloggar på ämnet kan du gärna länka till inlägget här i kommentarsfältet, så får jag gå in och läsa. Tycker nämligen att detta ämne är väldigt intressant! Får tacka Daniela så mycket för inspirationen.

6 kommentarer:

 1. Saltgurko som e SÅ gott.. å lingonsylt! Paprika e som do säkert redan vejt he vässta som finns enlit me, usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej huvvadådi! Å jag som tycker så myki om paprika! Tänk va tur att man e olika ;)

   Radera
 2. Kul lista! Men hur kan man inte gilla sill?! Det är ju så gott!

  Kom för övrigt inte på en enda sak som jag absolut inte skulle äta/ starkt ogillar, måste ju finnas något jag inte tycker om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej usch för sill, det är ju så surt!? :D Brukade nog också tycka att jag är "allätare", men det visade sig ändå finnas en hel del jag ogillar..

   Radera
 3. Sitter och småskrattar här och kommer faktiskt inte på en enda sak som jag absolut inte skulle äta 😉 allt på din lista går nog bra ner förutom kaffe kom jag på nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bara positivt om det mesta smakar! :) Kaffe har jag alltid tackat nej till, får se om det alltid fortsätter vara så..

   Radera