27 september 2016

Tillbaka på skolbänken


Igår och idag har jag spenderat mina dagar på Åbo Akademi i Vasa. Aldrig hade jag väl trott när jag utexaminerades från ÅA för lite mer än tre år sen, att jag skulle återvända till skolbänken. Åtminstone inte så här fort! 

Vad har jag börjat studera då, kanske ni undrar? Ja, det är egentligen inte så häftigt som det låter. Jag har inte sagt upp mig från jobbet och börjat studera till religionslärare, om det är det ni tror. Nej, det är nämligen så att vi genom jobbet fått möjligheten att gå en ledarskapsutbildning. En utbildning som går via CLL, på Åbo Akademi, med några närvarotillfällen och en del hemuppgifter. Måste väl erkänna att jag inte riktigt visste vad jag anmälde mig till när jag klickade vidare på länkarna jag fått via jobbmejlen. Men sen befann jag mig där igår då, på Academill i Vasa, med ett gäng andra barnträdgårdslärare, föreståndare, dagvårdsledare osv. Och det kändes riktigt rätt.

Kursen heter så fint "Ledarskap inom småbarnspedagogik och förskoleundervisning", och innefattar 25 studiepoäng under 1,5 års tid. Vi har fått, och kommer också kommande kurstillfällen, att få lära oss om vad som definierar en god ledare. Vi diskuterar ledarskap och betydelsen av det. Riktigt intressant, om ni frågar mig! Det bästa är väl att få fundera och diskutera tillsammans med andra inom samma bransch, men från olika arbetsplatser och kommuner. Det om något får en att reflektera över sitt eget agerande och sina egna föreställningar om ledarskap.

Nu kanske ni tänker att vad vet hon om ledarskap som bara jobbat på dagis i tre år, och som föreståndare endast några månader? Och ja, den tanken har nog slagit mig också dessa två dagar. Men hela idén med denna utbildning är väl att lära sig bli en god ledare (i teorin). Och det tänker jag tammetusan bli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar