30 januari 2019

Mandel-äppelkrans

Förra veckan bakade jag bort lite utgående jäst, och tänkte då passa på att testa något nytt, så det inte alltid blir kanelsnurror, även om de är supergoda. Bläddrade vidare i Leila Lindholm's A Piece Of Cake, och hittade en mandel- och äppelkrans som lät väldigt god, och inte alltför svår att göra. Råkade dessutom ha mandelmassa hemma, vilket ju var perfekt. Förutom att kransen var 3 minuter för kort tid i ugnen, så blev den suuupergod! Kommer absolut att göra den igen. För den som inte vet hur man klipper längder kan jag vara så hjärtans vänlig och länka en YouTube-tutorial på det --> här. Vassågoo bara!


Deg: Använd samma som till kanelsnurrorna (recept). Räcker till två kransar!

Fyllning: (för 2 kransar)
- 100 g mjukt smör
- 1 dl råsocker 
- 2 msk kanel
- 200 g mandelmassa
- 2 äpplen
- 50 g mandelspån

> Blanda ihop smör, socker, kanel och riven mandelmassa till en jämn smet
> Riv till sist i äpplena, blanda in

> Kavla ut degen till 2 st 20x30 centimeters rektanglar
> Bred på fyllningen och rulla ihop till tighta rullar
> Sätt rullarna i varsin form med löstagbar kant
> Klipp till krans
> Låt jäsa cirka 60 minuter under bakduk
> Pensla med ägg, strö på mandelspån
> Grädda i 175 grader, cirka 20 minuter

Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar