9 september 2018

Saker jag kommer att sakna när vi flyttar

Nu hägrar flytten i horisonten, och jag har onekligen svårt att tänka på mycket annat. Mest funderar jag på hur det kommer att börja se ut sen när det blir färdigt, och hur många år vi ska behöva renovera och kämpa innan den dagen kommer.. Men sen har jag också tänkt en del på hur stor skillnad det kommer att vara på orten! Oravais är ju visserligen ingen stor stad med massa möjligheter, butiker och så vidare, men i jämförelse med Kimo är det nog ganska lyxigt att bo här. Redan en sådan sak som att allt är på gångavstånd i Oravais, medan man för det mesta nog behöver bilen för att ta sig nånstans i Kimo. Sen är jag ju nog en "lantis" i själ och hjärta, så att bo i närheten av naturen, på marknivå, och inga grannar vägg i vägg, kommer nog vara riktigt skönt! Och det är väl bara några av fördelarna.

Häromdagen kom jag i varje fall att tänka på några saker jag kommer sakna sen när vi flyttar "out of civilization" (nu får jag ju det att låta som vi ska bo i skogen, fast det egentligen bara är åtta kilometer härifrån, haha!):

1. Havsdoften. Det är nog något speciellt med att bo vid havet. Alla årstider har det sin charm, men speciellt på sommaren och hösten tycker jag att det doftar så underbart av havet! Måsarnas skrik kunde jag dock tänka mig att leva utan... Brukar försöka gå invid havet åtminstone två dagar i veckan, för att det ger så mycket glädje åt mig. Kanske är det vågornas svall som är lugnande?

2. Närheten till butiken. Det är väl på gott och ont att bo hundra meter från butiken, som är öppen från tidig morgon till sen kväll, varje dag. Har du glömt sockret när du ska baka, ingen fara, bara att hoppa i skorna och kila efter ett paket! Orkar du inte koka, skicka sambon och hämta Saarioinens grönsaksbiffar när han kommer ur jobbet! Och allra värst, blir du sugen på choklad efter vagnpromenaden, bara att svänga in och köpa en stång... Kanske det blir mindre spontanhandlande sen när vi har åtta kilometer till butiken?

3. Hur snabbt det går att städa en lägenhet. Om någon av mina vänner skulle skicka att de kommer på överraskningsbesök om en halvtimme, och lägenheten ser ut som skit, skulle det inte vara några som helst problem att hinna göra den representativ på den tiden. Att dra ett varv med lilla dammsugaren, svepa lite med dammhandsken och torka av köksbänken går på tio minuter. Den typen av snabbstädning lär vi ju INTE ha sen när vi bor i hus, och dessutom i renoveringskaos de närmaste åren!

4. Vår utsikt. Eftersom vi bor på fjärde våningen och har en 180 graders utsikt över havet, så kan ni nog gissa att det är svårt att klå. Med tanke på att jag troligen resten av mitt liv kommer få stirra på åkrar och skog, så försöker jag njuta så mycket jag kan nu! Visst är det fint med böljande sädesfält i solnedgången också, men ärligt, finns det nåt som klår havsutsikt?

5. Promenadvägarna. Många gånger suckar jag åt att jag bara går samma rutter på vagnpromenaderna. Men egentligen så tar jag nästan så gott som varje vecka en ny väg, avviker nånstans där jag inte gått förut, och då känns det inte längre lika trist. Jag kommer verkligen sakna valmöjligheterna, för sen när vi flyttar finns det ganska exakt tre håll att gå åt...

6. Inget trädgårdsarbete/underhåll. Jag visste det inte när jag först flyttade till Oravais, men visst bor det en liten trädgårdsnörd i mig! Hade då aldrig trott att jag skulle sakna gräsklippning, äppelplockning, räfsande och att krypa omkring i rabatter, men det har jag gjort sen jag flyttade i lägenhet. Dock så vet jag att jag kommer att längta tillbaka till denna enkelhet sen när vi bor i hus. För visst finns det hundra saker att underhålla när man har hus och gårdsplan, speciellt när det är renovering på gång. Påminn mig sen när jag gnäller över trädgårdsarbete och panel som ska målas att jag ju hade sååååå tråkigt i 2,5 år när jag inte fick göra något gårdsarbete!

Det var nu bara några saker jag kom att tänka på. Misstänker att listan fylls på vartefter flytten framskrider...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar