Nå, till saken hör att på midsommar bjöd mamma på en kall variant av innerfilé, och jag måste säga att jag rynkade ögonbrynen redan när jag hörde att det var gris vi skulle äta. Men tänka sig hur fel jag hade... Det var nog bland det godaste köttet jag ätit i hela mitt liv, riktigt på riktigt! Till villaavslutning bestämde oss då jag och Sebastian för att försöka tillreda köttet i fråga åt våra gäster. Och det blev ännu godare än jag kom ihåg! Vem vet, kanske min grisköttsfobi snart börjar vara över?
OBS! Du behöver ett dygn på dig att tillreda köttet, men låt det inte avskräcka dig. Och som ett tips, det löns att göra dubbelsats... Här kommer receptet:
- 700 g grisinnerfilé
- Smör/olja, salt och peppar
> Bryn köttet i smör/olja i en stekpanna, krydda med salt och peppar
> Sätt i en ugnsform och stick ner en köttermometer på det tjockaste stället
> Ugnsstek i 125 grader tills termometern visar 65 grader (cirka 40-60 minuter)
> Packa in köttet i folie och låt ligga i kylskåpet över natten
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 3-4 soltorkade tomater i olja
- 1 kruka basilika
- 1 dl oliv- eller rapsolja
- 2-3 msk balsamvinäger
- Salt, svartpeppar
> Hacka lök, vitlök, tomater och basilika
> Blanda alla ingredienser till dressingen
> Skär det kalla köttet i ca 0,5 cm skivor och sleva dressingen över
> Låt stå 10-12 timmar i kylskåp innan servering
Njut!
Passar bra med varm potatissallad eller en god potatisgratäng, och sen en fräsch sallad till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar