2 februari 2012

Dagens tankeställare

Jag gör inte dethär för att provocera eller förolämpa någon. Jag gör det helt för min egen skull, och därmed basta. Jag gör det en gång, och sen aldrig mer, om det känns så. Allt jag skriver kan och kommer antagligen att användas emot mig... (heh)

Idag i skolan hade vi en mycket intressant diskussion, som också är ständigt återkommande med de flesta av mina vänner. Idag tänker jag dock spinna vidare på detta, och ta det till en helt annan nivå.

Som största antalet av er kanske vet, så har jag alltid varit - och kommer alltid vara - på större sidan kroppsmässigt. "Tjock, mullig, kurvig, överviktig, fet..." det finns många namn, och jag har fått höra dom flesta. Min vikt har hindrat mig många gånger här i livet, från att känna mig vacker och självsäker. I dagens läge är jag ändå ganska nöjd, även om jag är medveten om att jag väger mer än jag själv vill, och har enmassa extra fläsk här och där. Jag har lärt mig, att vägen till lycka inte kommer för att man äter sallad varje dag, genom att man gymmar tio gånger i veckan, genom att man aldrig mer i hela sitt liv rör något som har med socker att göra, osv. Det funkar liksom inte så. Det handlar om insidan. Hur man än ser ut, så tycker jag inte det ska spela någon roll, bara man själv är nöjd.
Visst finns det dagar då jag inte alls tycker om vad jag ser i spegeln, och innerligt längtar tillbaka till tiden då jag var "smal och vältränad". Och visst vet jag att det finns en väg som leder dit igen. Men man orkar inte alltid kämpa på i hundratusen.

Jag tränar väldigt mycket, om jag själv får säga. Jag dansar zumba 3-5 gånger i veckan, mellan 20min och 1h varje gång. Jag rider 1-2 dagar i veckan, och därtill gör jag ännu stallsarbete, t.ex. mockar skit, lyfter hö, osv. Jag cyklar till skolan varje dag, och även om det inte är långt, så är det något. Jag har också börjat gå till simhallen en dag i veckan, och försöker där simma ca 1 km. Utöver detta så försöker jag gå ut på en promenad i veckan, ibland blir det ingen, ibland blir det två-tre.
Angående min kost så är jag ingen "nyttighetsmänniska". Jag tycker inte om sallad, tror inte på light-produkter, sätter ordentligt med smör i min matlagning, och äter gärna bullar och annat gott när det bjuds på det. Jag försöker hålla tillbaka med chips, godis och annat sött, men alltid lyckas det inte. Ungefär en-två dagar i veckan äter jag något som anses som gotta, ex. choklad, vindruvor, någon efterrätt, osv.

Mitt BMI säger att jag är överviktig, bara ett ynka litet steg ifrån "fetma". Vågen visar att jag väger ca 80kg, plus minus två, och jag mäter 167cm. Den första reaktionen jag får när jag säger att jag väger 80: Stora ögon, en haka som nästan faller av, och ett ansträngt "va!? herregud, det trodde jag inte..." eller liknande.
Idag läste jag en kommentar i en blogg (som ni gärna kan titta in på) som gjorde mig väldigt upprörd. Någon hade skrivit "wow! inte trodde jag 70kg kunde vara snyggt :D" Så vad ska man väga då?? 40kg? Är det snyggt då? Detta är ju bara min åsikt, men jag skulle aldrig vilja vara en såndär 45-50kg:s planka, som bara är skinn och ben, och inget mer. Hellre går jag runt med min "nästan fetma" och tar emot skit för det resten av livet, än att se ut så.

Jag kommer aldrig kunna väga under 60kg, det kan jag säga er. Inte utan att vara sjukt mager, i alla fall. När jag mådde som sämst i Yrkes hade jag (utan någon som helst bantningsmetod, koständring eller överdriven träning) gått ner från 89kg till 67. När jag såg mig i spegeln var ansiktet insjunket, revbenen stack fram under huden, och höftbenen putade ut sådär sjukt fult. Jag mådde dåligt, men jag var nöjd. För jag var ju äntligen smal! Under sommaren började jag må bättre, och gick upp ca 10kg igen. Sen började student och examen hägra, jag började fundera på min kost och tränade varje vaken minut. Det resulterade i att jag gick ner allt jag hade gått upp, fick en otroligt vältränad kropp, och mådde som aldrig förr. Vågen stod på 68kg, och det är målet jag gärna når en dag igen.

Jag vet att det finns en stor risk att jag aldrig blir sådär vältränad igen, men då är det så. Hellre är jag medveten om att jag är muskulös och kraftigt byggd (för det är jag, säg inget annat!), än att sukta efter en siffra, bara för att göra någon annan nöjd (syftar här alltså på BMI och vad andra tycker är "normalvikt").
Hellre lever jag mitt liv fullt ut, än att varje dag haska dyrbar tid på att tänka vad jag får och inte får äta, och att träna mer än jag sover eller andas. Dethär är bara mina åsikter, och ni får tycka precis som ni vill. Nu har jag i alla fall sagt det, och så får ni ett bildbevis på att 80kg också kan vara snyggt, beroende på vad man tycker om!


(valde bikini för att underkläder anses vara utvikning i dagens samhälle... fast det i princip är samma sak)

Hälsar en bloggerska som varit otränad i fyra dagar pga sjukdom, och som ätit lite väl mycket gott sen i julas. TACK FÖR MIG!

33 kommentarer:

 1. tänkte bara säga att det är bra att du står på dig. du är fin som du är!
  men jag vill även tillägga att för vissa människor kan det vara tvärtom; man går inte upp i vikt fast man vill och försöker. 40-50 kg:s kvinnor (inte anorektiska) som äter och äter men siffrorna på vågen ändras inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Japp, och man behöver int vara en Planka för att man väger 50 kg

   Radera
  3. Din vikt är säkert en del muskler också eftersom du tränar flitigt. Nu är ju inte alla så lyckligt lottade att de har kurvorna på rätt ställe och endel tjejer speciellt kan ta väldigt illa upp att bli kallade plankor, i den här kroppsfixerade världen och skulle ge nästan vad som helst för att vara mulliga och ha bröst och rumpa men det vill bara inte komma nån vikt fast hur de än häver i sig bullar, bröd pizza och coca cola, vissa kan vara rätt slanka ändå en lång tid. Jag var en sån...Nu har jag däremot kurvor i överflöd och tänker nog var det bra att vara smal ibland också...eller något mittemellan. Jag tror vi får lära oss att älska oss och acceptera våra kroppar som de är oavsett storlek, för vem ska annars göra det om inte vi själva. Kom ihåg att fotomodellerna är också oftast manipulerade och retuscherade, utdragna åt allade håll och färgkorrigerade och har förstorade eller förminskade kroppsdelar. Om inte ens de duger behöver vi vanliga inte bry oss om att passa in i datamodellen. I det långa loppet är det vi själva som bryr oss om vårt utseende mest, sålänge vi är hyfsat representabla, och någotsånär sunda ska vi vara nöjda tycker jag. Lycka till med bloggen.

   Radera
 2. DU E JÄTTESNYGG!! (Om du sku skick in demhe bildren ti Bodypalace så lovar ja att du sku få en massa komplimanger, o folk sku håks att "man kan va snygg fastän man väger ÖVER 70kg o"!)
  Jättestrongt att våg skriv dähär o lägg ut demhe bildren, he e int na mang som sku våg he. WOW sejr ja bara! :)

  SvaraRadera
 3. Ja tycke no å att du e snygg! :) Ja kan no ärlit sej att ja sko alde våg lägg ut en bild åv me ho ja sir ut såde som tu har gjort nu ja e no liti fö utseende fixera fö ti våg he å sko si alltfö myki feile på me sjölv. Men vissa dagar som du sa så kan man jo no känn se nöjd över ho man sir ut både furi ja vart gravid å nu tå ja kände me smidi som en flodhäst å er rando som en zebro. Va som star på vågen bryr ja me int i meir men i burjani var e no svårt ti si tå e bara stigd å stigd heila tin men he ska jo vara så meir elle minder tå man e gravid. Men ja tycke no du e supersnygg å ska vara stolt över ho du sir ut nu :) Man böve int va pinn smal he ska finnas liti ti ta i om e bövs ;)

  SvaraRadera
 4. Tummen upp fö de Mimmi :)
  // Hanna S:)

  SvaraRadera
 5. Du var jättemodig som skrev det här inlägget.

  Vi kommer i olika förpackning så är det ju bara. Det som spelar någon roll är att man får vara frisk och man får känna sig älskad - av sig själv och andra.

  you go girl!

  / En Nina som har utvandra från nykaabi :)

  SvaraRadera
 6. Ett av årets bästa inlägg. Din kropp är jättefin och förtjänar verkligen inte att få skit.

  Tråkigt att kommentaren gjorde dig upprörd. Det är så klart inte meningen att folk ska ta illa åt sig när man besöker och läser min blogg. Men det är väl bra om den som kommenterade fick en "aha upplevelse" och kanske lärde sig att personer med den vikten och kropp också är fina och förstår att det är normalt alla ser olika ut :)

  SvaraRadera
 7. Halder heilt me de, å känder igen me å i he som du säger, eftersom jag å har karfti benbyggnad å alli vari som jag e, mett BMI e precis lika som tett, näsan fetma, å he kan man jo in hald me om. YOU GO GIRL å ja ha allti beondra de för han personin do e å ho do siir ut :)

  SvaraRadera
 8. Hej! Jag är 168cm väger mer än 80kg. Har alltid varit helt off i BMI kurvan. Detta stämmer inte utseende mässigt. Jag har hållit på med sport hela livet så min muskelmassa är stor. Visst, jag är mullig, men inte SÅ off som kurvan visar. Jag är vacker, det tycker jag verkligen. Det är du med :)

  SvaraRadera
 9. Fint skrivet jo, men måste påpeka att det är lika dåligt att påstå att folk under 50 kg skulle vara underviktiga, platta plankor. Jag väger ~45 kg, det är visserligen i minsta laget för mig men jag är verkligen inte "en såndär 45-50kg:s planka, som bara är skinn och ben". Det är minst lika dåligt att säga det som att säga att en 70 kg's inte brukar vara snyggt! Men tyvärr verkar det vara acceptabelt att säga så om smala/lättviktage människor, men inte tvärtom..

  SvaraRadera
 10. Tufft gjort!

  Jag brukar inte diskutera om vikt så ofta. En orsak är att jag blir upprörd när jag tänker på hur dåligt vi människor får andra människor att må (och hur vi får oss själva att må) över utseende och vikt. Alla vet vi att i dagens samhälle värdesätts utseende och status; man ska vara snygg, man ska vara smal, man ska ha moderiktiga kläder och blekta tänder. Man ska vara frisk, vältränad, stark och orka springa 10 kilometer. Förstås ska man ha högsta betyg i skolan, man ska vara aktiv i föreningar och sedan få ett toppjobb med bra betalt. Man ska ha en stor umgängeskrets och vara ute och festa varje helg. Man ska vara allt och dessutom göra allt perfekt.

  Jag har också höga krav på mig själv och skulle nog helst klara av alla de där sakerna om jag fick välja. Jag är inte smal (som du vet) utan snarare tvärtom och jag mår också dåligt av det ibland. Så, den andra orsaken till att jag inte talar om saken är att jag blir arg på mig själv när jag mår dåligt över min vikt. Varför ska jag behöva må dåligt för det? Genom att tillåta mig själv må dåligt och älta om vikt och utseende låter jag alla de som värdesätter människor utgående från hur de ser ut vinna. Jag bekräftar att ja, det enda som ger värde åt en person är hur de ser ut. Jag kan istället sätta min energi på att försöka att inte själv döma människor, för det gör jag ibland. Jag vet också att jag inte är min vikt, jag är inte ens mitt utseende, utan jag är mycket mer. Tyvärr vet inte alla ens det. Men det är svårt att komma ihåg det och jag är ofta osäker. Jag vet att det påverkar mig och mitt självförtroende och ofta tänker jag tankar som att “han kan inte tycka att jag är snygg”, “han tycker nog jag är för fet” eller “jag önskar att jag var lika smal som henne”.

  Alla vill känna sig vackra och uppskattade. Jag tror att det är vi själva som måste göra så att det blir en förändring. Till exempel när vi går ut på krogen och ser en överviktig tjej i en väldigt tajt klänning. De flesta talar säkert bakom hennes rygg och tycker att det passar nog sig inte att en dam i hennes storlek klär sig så. Det är fult och osmakligt. Sedan går samma människor runt och är arga och ledsna över att andra människor tycker att deras frisyr är konstig, att de är för korta eller har en ful jacka. Det är så här det fungerar och det är vi själva som skapar ett samhälle där utseende = människovärde. Det jag allra helst vill ha är en värld där det inte spelar någon roll hur andra klär sig. En värld där man endast säger positiva saker om någons utseende om man vill kommentera det överhuvudtaget.

  Vad jag nyss har skrivit är inte någon direkt kommentar utan mera mina egna tankar som väcktes när jag läste ditt inlägg. Tack för ett tankeväckande inlägg och du är fin!

  SvaraRadera
 11. "Så vad ska man väga då?? 40kg? Är det snyggt då? Detta är ju bara min åsikt, men jag skulle aldrig vilja vara en såndär 45-50kg:s planka, som bara är skinn och ben, och inget mer. Hellre går jag runt med min "nästan fetma" och tar emot skit för det resten av livet, än att se ut så."

  Okej, ja tycker det är jätte bra att du tycker om dig som du är, jag tycker även att du ser ursnygg ut! Men jag måste säga att jag tog åt otroligt mycket när du skrev att man är inget mera än 'skinn och ben' när man väger 50kg. Och att du aldrig skulle kunna tänka dig att väga så lite. Jag väger 50kg, har vägt 45 en gång i tiden. Jag vet inte med dig men jag tycker inte man ska stämpla någon enligt vad siffrorna på vågen visar?? Du gör exakt så som människor har gjort när dem har kallat dig "fet" eller "knubbig". Förstår inte? Det är inte okej att kalla dej fet, men du får nog kalla smala för vad du vill? Att vi 'bara är skin och ben, inget annat'. Aldrig, ALDRIG att jag skulle säga ''Vad ska ja väga? 100kg? Aldrig att jag skulle vilja väga 100kg, det är ju bara ett fetto gjort av fläsk och fett, inget mera än det''.
  Tänkt efter nästa gång.

  SvaraRadera
 12. Tusen tack för alla era kommentarer!

  Visste dock när jag skrev detta att jag skulle få motargument på just "planka" osv... Kan börja med att säga detta: Det finns jäääättemånga människor som är snygga och smala som väger runt 50kg (jag är inte fäst vid siffrorna, jag försöker bara ge en slags uppfattning om vad jag pratar om för slags storlek, och som jag gärna skulle se ut som. Gärna!
  Vad jag menar med "45-50kg:s planka som bara är skinn och ben" är en person som inte ser hälsosam ut, som är för smal för sitt eget bästa. Jag vet att det finns många som är smala som vill gå upp i vikt, men även att det finns folk som är "för" smala som absolut inte vill det. Och det är upp till var och en!

  Ber om ursäkt ifall någon tar min beskrivning som en förolämpning, det var ju som sagt inte meningen. Försökte bara förklara hur jag känner det! Kanske det borde ha stått såhär: hellre är jag en 80kg:s klimp än ett benrangel! För det skulle JAG vara om jag vägde under 60kg..

  Och Madde: det var aldrig prat om att jag inte VILL väga under 50 för att "det är fult", utan att jag inte KAN, för att jag inte är byggd så :)

  SvaraRadera
 13. och ännu en liten parentes, ifall någon inte förstod: detdär 45-50 betyder inte bokstavligen människor som väger det, utan jag syftar alltså på mycket(överdrivet) smala människor!!

  SvaraRadera
 14. Va glad man blejv åv ti läsa dehär,
  bra skrivet! :)

  SvaraRadera
 15. Måste bara säga att du är j*vligt snygg!! Påminner lite om blondinbellas bilder (om du sett hennes bilder från södern) Och jag vill fortsätta med att säga åt alla att BMI är något som borde förbjudas! Har själv alltid varit underviktig enligt BMI skalan, och mycket olycklig över det. Är smal som person och en dag inså jag att ifall jag gick upp de 10 kilona som jag "borde" enligt BMI synsätt, så skulle jag ju inte bli mera kurvig utan bara få en massa extra fett på magen och kärlekshandtagen. Alltså. Jag ska vara smal, det passar MIG. Och du ska vara PRECIS som du är, för så är DU byggd! Alla som rör på sig lite och äter normalt ser ut så som de ska, så enkelt ä det.

  SvaraRadera
 16. Dehär inlägge GILLAR JA! Myki!

  SvaraRadera
 17. Voi Gulli vad du e modig!
  Det är svårt att vara samhället till lags men jag hoppas att alla, framförallt Unga, skulle kunna vara nöjda med sej själva. Livskvaliteten finns inte utanpå utan som du skriver inom oss.En del är mulliga, en del smala, en del vill gå upp i vikt men kan inte osv. men huvudsaken är att man mår bra!!! Fokusera på det som ger livet kvalitet och glädje! NJUT av livet och allt som det ger. Du är bäst som du vill vara!! Fortsätt i samma stil. Kram Tant Ninni

  SvaraRadera
 18. fin :) och jag är av den sorten som just nu väger ynka 55 och är hela 1.80 m lång. Äter som en häst och mår men går inte upp. Men fin för det :)

  SvaraRadera
 19. Så otroligt bra skrivet och du tänker verkligen sunt! STARKT! BMI kurvan är absolut ingenting man ska gå efter, allas koppar är så otroligt olika och muskelmassan helt olika från individ till individ. DU är otroligt vacker som du är, det har jag alltid tyckt. Det syns att du tycker om dig själv, och det är minsann det som gör en människa vacker, OAVSETT VIKT! Man ska inte tänka på kalorier, mat, vikt o träning hela tiden, det kan leda till det värsta om det går för långt. Jag har själv varit där, jag blev sjuk. Svårt sjuk. Blir så glad av att läsa vad du skriver om hur du tänker, FORTSÄTT SÅ, du kommer komma långt i livet och kunna förverkliga alla dina drömmar. Det är dit jag strävar nu också! Kram!

  SvaraRadera
 20. Väldigt bra skrivet! Jag är ju inte heller smal. Har aldrig varit och kommer aldrig at bli. Visst tänker jag fula tankar om mej själv ibland. Men jag mår bra, och jag har människor som tycker om mej precis som jag är.Huvudsaken man själv mår bra! Och du är jättefin, precis som du är!

  SvaraRadera
 21. Ja ha no gjort ett "bloggsvar" (eler va di nu brukar kall e till), i miin blogg om du vill läs! :)

  SvaraRadera
 22. snygg! å ja halder me precis varinda ord du har skriva. All e vi snygg på varsitt sätt! Och all ska vi va olika, he he som gör oss männsikor intressant. tråkit om all sko si ut som barbie ;)

  SvaraRadera
 23. du har superfin kropp Mimmi, verkligen! bra inlägg också, all denna vikthets går mig otroligt mycket på nerverna, kan inte alla bara fatta att 99% av alla kvinnor har lite hull, celluliter och att det är helt normalt. man ska också komma ihåg att all denna vikthysteri som media hjärntvättar oss med omsätter en himla massa pengar, det ligger i många stora företags intresse att vi är missnöjda med oss själva. så låt oss vara nöjda precis som vi är, sluta med bantingspiller och pulversoppor, sluta köpa tidningar som manar oss att banta och som hela tiden hävdar att vi inte är bra som vi är. det skulle vi må bättre av och jag tänker iallafall fanimej inte låta någon kostymnisse bli rik på att jag inte trivs med mig själv!

  SvaraRadera
 24. Gillar vekrligen dehär inläggi! För att vara "normalviktig" enligt bmi sku ja behöv väga 70kg tå ja e 173cm lang...å nu visar e att ja e tide mittimellan i hedee övervikt klassin, men itt känder ja nu me så överdrivit feit helldär! (Väger runt 81kg fö tillfelli) Kan nåo sej att e va väldigt leng sedan ja vegd 70kg, men ja e nöjd entå :) Modigt att du la åpp bilder , du har en fin kropp!

  SvaraRadera
 25. Tack än en gång till alla som kommenterat.. det är så himla givande och roligt att få positiv respons! :)

  SvaraRadera
 26. Jag tycker du e jääättteee snygg! :)

  SvaraRadera