1 augusti 2019

Kimo Bruk, del 2

Inlägget i samarbete med Aktion Österbotten

---

Detta inlägg är en fortsättning på det här inlägget (klick) som jag skrev igår, där jag berättar lite allmänt om vad Kimo Bruk är, samt presenterar de viktigaste byggnaderna på området. I dagens inlägg ska ni få se lite mer miljöbilder från denna natursköna plats, som ger mig frid i själen! Vill ni se fler bilder från biverksamhet till Kimo Bruk, har jag bloggat om både Hålldammen (klick) samt Kyroboas, övre hammaren (klick) tidigare i sommar. Här behövs inte så mycket text, utan bilderna ska ganska långt få tala för sig själva, så kompletterar jag med lite info där det behövs. Varsågoda:

Var väldigt besviken över att vattennivån sjunkit så mycket att det nästan inte alls fanns vatten i ån.. Synd! 
Jungfrudans gjord av Alvar Härtull, vars upplevelsepark jag besökte i det här inlägget (klick).
Denna paviljong används vid olika festligheter på området. Här är det så otroligt vackert på hösten med alla gula lönnlöv! 

Denna bild har jag tagit tidigare under månaden, men ville visa den så ni ser hur vackert det är med vatten!
Den här "gubben och gumman"-vindmojängen har ni säkert sett förut...
... men visste ni att den är inspirerad av denna modell av gammaldags slip? Här är det bara själva vevstaken som fattas. Och mänskorna, haha!
Älskar det här stora trädet invid Herrgården.
En av mina favoritplatser vid Kimo Bruk är "ön" vid den här stenbron. Här tog vi några av våra förlovningsfoton i oktober 2017. Tycker det här stället gör sig allra bäst på hösten!
Den andra bron på "ön" leder till...
... en picknickplats!
Den tredje bron leder tillbaks till Bruksområdet.
Fun fact om "ön": Den byggdes medan brukets herre var bortrest, och arbetarna tänkte vara vänliga och återanvända stenarna från hammarruinen för att göra en ö som överraskning. Dock uppskattades det inte särskilt mycket!
Detta är den gamla tunneln som ledde vattnet från ån in till kraftverket, under stenbron (som jag tydligen glömt att fota...). Idag finns en modern tunnel av plaströr gömd i leran i vattnet. 
I bakgrunden syns stenbron, som är byggd nån gång i början på 1900-talet.
Tyvärr är det väldigt vildvuxet kring Hammarruinen, och jag slapp inte att gå runt och fotografera desto mer.

HE VA HE! Är det något ni undrar över, så fråga på! Kan jag inte svara så dirigerar jag er återigen vidare till www.kimobruk.fi, där finns verkligen det mesta både kring historien och alla byggnader på området. Har ni inte besökt Kimo Bruk tycker jag ni ska passa på att göra en dagsutflykt, finns verkligen mycket vackert att titta på. Eller sen kan man bara sitta och supa in atmosfären. Det här är verkligen en plats som ger lugn och ro! Under samma resa ska ni givetvis besöka både Kyroboas och Hålldammen (länk till inlägg om båda platserna i början på detta inlägg), som ligger inom en fem kilometers radie från Kimo Bruk. Och när ni ändå kör igenom Oravais kan ni svänga in via slagfältet och Furirsbostället (lite bilder därifrån i det här < inlägget). En sommardag räddad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar