8 oktober 2018

Svar på frågor angående huset, del 1

Nu ska jag börja bena av frågorna jag fick i det här inlägget. Eftersom ni var många som var nyfikna på huset och allt där omkring ska jag givetvis börja med de frågorna. Roligt förresten att ni var så många som tog er tid att ställa frågor, och bra sådana också! Nu har jag lite bloggmaterial en tid framöver, bara jag hittar några luckor om dagarna..

Anonym undrade om vi: "Hyrt eller köpt hus?". Och ja, vi ska köpa svärföräldrarnas hus i Kimo by (7 km från Oravais). Ännu har vi inte skrivit på några papper vid banken, men eftersom Sebastians föräldrar ändå skulle flytta i vår lägenhet passade vi på och bytte nu redan. Så snart blir vi husägare!

Kan också ge er lite snabbfakta om huset så behöver jag inte upprepa det i kommande frågor: Huset är ett treplans trähus med källare, bostadsplan och en kallvind. Gårdsplanen består av ett uthus, en plåthall samt lite skog och åkrar. Snett över vägen har vi vackra Kimo Bruk! Byggåret torde vara 1964, men eftersom det är Sebastians farfar som byggt huset helt själv finns det lite oklarheter kring året. Han har nämligen byggt huset runt en gammal liten stuga, och byggt på vartefter. I anslutning till ingången finns också en kall utbyggnad (som skulle bli ett badrum, men farfarn dog innan han blev klar), men annars är huset rektangulärt till formen. Kvadratmetrarna är ungefär 160, varav strax över hundra på bostadsplan och sextio nere i källaren. Om vinden inreds blir huset alltså närmare 250 kvadrat!

Ett långt tå kantat av åkrar har vi till gården.

Petra undrade: "Ska ni totalrenovera huset?" Och svaret är väl nog i princip JA. Svärföräldrarna har för inte alltför många år sen installerat bergsvärme, bytt fönster, samt renoverat köket och wc:n. Där slapp vi alltså några stora utgifter! Visserligen är inte köket eller vessan helt i vår stil, men vi satte dem längst ner på renoveringslistan, så fixar vi det sen när vi har tid, ork och framförallt pengar. Men det finns många andra saker att ta itu med före det! Tanken är att vi ska byta ut alla radiatorer mot golvvärme, så det är ju på sikt ett ganska stort jobb. Vi har dock valt att ta ett rum i taget, i och med att vi ändå bor i huset under renoveringstiden. Det största ingreppet i huset blir att byta plåttak samt stärka takstolarna för att kunna inreda vinden. I samband med det har vi också tänkt tillsätta en "taklykta", alltså en takkupa på vindsvåningen för mer ljusinsläpp. Både trappan ner till källaren och upp till vinden ska också göras om/bytas ut.

Sara frågade också: "Har ni tänkt renovera mycket? Isåfall har ni färdigt i planerna hur ni kommer göra om? :)" Som den planerande människa jag är har jag givetvis gjort ritningar på hur jag önskar att huset ska bli, samt skrivit långa listor med allt som bör åtgärdas, i prioritetsordning. För att nu nämna några saker vi ska göra: Alla golv, tak och väggar (gipsskivor och tapeter) ska bytas ut, elen ska dras om, några väggar ska rivas/byggas till, fönster ska bytas och dörrar ska tillsättas. Ett av köksfönstren har vi tänkt byta ut till franska dörrar som går ut till den redan existerande stora, fina terrassen på framsidan av huset. Den kalla utbyggnaden ska bli till grovkök och ett litet badrum. Vinden ska inredas med sovrum och badrum. Hela källarvåningen ska göras om till förvaringsutrymme, och sen finns det x-antal saker att åtgärda ute på gården också... T.ex. göra en carport på uthusgaveln, fixa i trädgården, panela om hela huset, och så vidare och så vidare.

Där på gaveln förbereder Sebastian för en carport genom att montera bort utebelysning samt spränga stenen.

En annan Anonym undrade: "Hur tänker du ändra på planlösningen?" Till att börja med ska jag försöka förklara de nuvarande planlösningen: Man kommer in på baksidan av huset, ganska i mitten, i ett litet vindfång som sen flyter ut i en stor tambur/hall. I vindfånget går man ner till källaren, bakom en mycket opraktisk dörr som öppnas in mot det 1,2x1,5 meter lilla rummet... Finns också en källardörr från utsidan, mitt i källartrappan. Till vänster i tamburen finns vindstrappan bakom en C-formad vägg, mittemot den ett litet wc och längst till vänster i huset ett stort sovrum. Till höger i tamburen finns ett mindre sovrum, där vi för tillfället huserar. Rakt fram sett från vindfånget har vi köket (cirka 30 kvadrat!) till vänster och vardagsrummet till höger. Källarvåningen består av ett gammalt pannrum, en gammal potatiskällare som numera är jaktklädesrum, Sebastians jaktsaker, två avlånga "förvaringsrum" samt längst in längst bort ett (hemskt) badrum med dusch, bastu och tvättmaskin. Vinden är helt oinredd förutom en varm skrubb/centralgarderob till vänster upp för trappan.

 Sett från ingången.
 Till vänster i tamburen. För tillfället är stora sovrummet kaos efter flytten, men det är meningen att vi ska börja renovera där så småningom.
 Till höger i tamburen.
Sett från köksbordet.

På "mellanvåningen" har vi planerat följande förändringar: C-väggen i tamburen rivs/görs om, och dörren ner till källaren flyttas där den väggen är i dagsläget. Nya trappor både upp och ner, om möjligt en sluten trappa till källaren och en öppen trappa till vinden. Utbyggnaden (till höger om ytterdörren, ingång endast från trappan på utsidan av huset) görs om till grovkök och badrum, och en dörr därifrån öppnas till det mindre sovrummet. Det sovrummet blir således en del av tamburen, och en dörr ut till terrassen sätts till. Planerna är också att göra centralgarderob av halva rummet. Väggen mellan köket och vardagsrummet rivs delvis för en öppnare planlösning.

På vinden blir det 2-3 sovrum, ett stort badrum med bastu, samt en liten centralgarderob. Detta har vi dock inte gått igenom med nån byggare ännu, så det är bara mina idéer tillsvidare. I källaren rivs det nuvarande badrummet och i princip hela våningen görs om till förrådsutrymme. Den gamla oljepannan tas bort och bergsvärmepumpen flyttas till "pannrummet". Så vi lär ju inte bli utan att göra i första taget, haha!

Nu blev ju det här inlägget redan jättelångt, men om ni vill kan jag fortsätta på temat genom att göra en "renoveringslista", där jag räknar upp i ungefärlig ordning vad vi tänkt renovera/fixa i vilket rum?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar