1 december 2019

Eleonore 1 år och 9 månader

Vet att jag sagt att jag ogillar att läsa om andras barn och deras utveckling, och därför inte tänker utsätta mina bloggläsare för det. Men sen kan man ju alltid ångra sig, nu som då... Det har hänt så mycket i Eleonores utveckling den här hösten, att jag känner att jag behöver få skriva ner några saker, så jag inte glömmer dem sen. Det mesta från hennes babytid finns nerskrivet i "Boken om mig", men allt annat är det väl bara tänkt att man ska minnas då..

Några punkter om Eleonore vid 1 år och 9 månader: 

- Vid 1,5 år var hon 11,5 kg och 83 centimeter. Gissar att hon vuxit en hel del sen dess!

- Använder storlek 86-92 i klädväg. Tyckte vi använde 74:orna i en eeevighet (mellan november -18 och sommaren -19), sen tog vi in 80-86 ganska samtidigt, och plötsligt var också 92:ornas byxor passliga på längden. Har nog ännu någon enstaka stl 80 body som passar, men mest är det nog 86:or i användning. Kläder har barnet ingen brist på i alla fall!

- Sover oftast mellan 20/21 och 7 på morgonen. Kvällarna försöker vi hålla ganska samma natt-tid, men morgnarna beror lite på om det är dagisdag eller ledigt. Sällan sover hon i varje fall längre än till åtta, och tidigare än sex vaknar hon nästan aldrig. Sover gott hela natten, kan dock gråta efter nappen eller av nån mardröm i bland. Somnar duktigt själv när man lägger henne i sängen på kvällen (sover ännu i spjälsäng i vårt rum).

- Dagtid sover hon fortfarande ute i vagnen när vi är hemma. På dagis hinner hon sova ungefär 1,5 timmar (inomhus på madrass), så ofta "sover hon ikapp sig" på helgerna och drar till med 2-4 timmars sovpass.

- Äter för det mesta bra, vilket hon gjort sedan hon var riktigt liten. Föredrar tillbehör såsom saltgurka, grynost, rödbeta och majs framom den vanliga maten. Älskar bröd! Äter gröt till frukost och kvällsmål. Är inget stort fan av frukt i nån annan form än puré, fortfarande.. Mandariner gillar hon, men t.ex. banan brukar vara tvärstopp. Får hon själv välja mellanmål så vill hon ha "usina" och "äsä" = russin och salta kex.

- Får sporadiskt smaka på godsaker i miniportion. Alltså har vi kaffegäster och äter kladdkaka med grädde får hon kanske smaka 1-2 skedar, eller äter vi glass kan hon få en liten portion. Försöker dock hålla det till helger. Och borstar ALLTID tänderna bra till kvällen!

- Har 12 tänder: Fyra mittersta både uppe och nere, och sen alla fyra första kindtänderna. Inga hörntänder i sikte! Har inte fått nya tänder sen i somras. Nu tror jag dock det är nån ny tand på gång igen..

- Dricker ur mugg utan pip, vilket fortfarande i bland leder till översvämning vid matbordet.. Kvällsmjölken dricker hon uppvärmd, dock i pipmugg och inte tuttflaska. Dricker mjölk, vatten och te.


- Använder tutt (napp) när hon sover och är ledsen, och nya årets projekt blir att få bort den. Har också en "gollatraso" (spytrasa, typ) som hon alltid ska ha vid samma tillfällen. Tack och lov har hon flera olika och vi tvättar och byter ut trasan emellan! Har inget gosedjur hon egentligen tyr sig till, men "Pupu" har hon med sig i sängen och "Shåårsh" (Georg gris från Peppa Pig) släpar hon omkring här hemma.

- Tycker om att bada bastu och sitta i badbunken och leka medan mamma/pappa duschar. Har också börjat intressera sig för att själv stå i duschen.

- Trivs otroligt bra på dagis, där hon är cirka åtta timmar om dagen fyra dagar i veckan. Gråter nästan aldrig när man lämnar henne, och har inte bråttom hem. Tack och lov för det säger jag!

- Sitter i bland på pottan, men det kommer inget. Det här blir också en av nästa års utmaningar, att försöka potträna henne! Använder blöja både dag- och nattid.


- Pratar både finska och svenska, och förstår båda språken lika bra. Hon kan till och med översätta lite! En dag lekte hon med sin laptop som sa "Aurinko paistaa, leikitään!" varpå hon svarade "soole siinee, himmen båå" (från sången Solen skiner). Räknar gör hon också på båda språken "kassi, komme, nejjä, kuusi, tåå, fyya, fämm!" Härmar och pratar mycket för tillfället. Språkligt har hon verkligen gått framåt sen hon började dagis i augusti!

- Älskar "Peppa" = Greta Gris/Pipsa Possu på Netflix och att titta Babblarna eller andra musikvideor på min telefon. Hon är verkligen en Peppa-nörd utan dess like! Tror vi har tittat igenom alla fem säsonger säkert sju-åtta gånger, och ännu visar hon ingen tendens till att vara uttråkad.. Vi varierar bara mellan finska och svenska, haha! Sen har hon börjat söka fram programmet på engelska på YouTube nu också...

- Kan använda min telefon och YouTube skrämmande bra. Sitter och swipe:ar och hoppar över annonser like a pro. När hon vill titta på min telefon säger hon oftast "mamma foole! Babba jå?"

- Tycker om att bläddra i böcker och att man läser för henne. Nya favoriterna är Ingrid & Ivar-böckerna.

- Älskar musik och att sjunga. Äntligen har man börjat förstå lite av det hon sjunger! För tillfället är det julsånger som är roligast, alltså verkar hon ha ärvt sin mors julkärlek, hehe..

- Leksaker/lekar hon tycker om just nu: Duplo-lego, plocka i och ur olika skåp och lådor (på dagis leker hon mest i hemleken säger de), släpa runt på sina mjukisdjur och bädda ner dem i sängen. Sen tycker hon väldigt mycket om att leka med mommo, moffa och fammo!

- Tycker om att vandra omkring ute på gården. Väldigt fascinerad av vatten, att klotta med eller hoppa i. Tidigare älskade hon sandlådan och gungan, men blivit lite sämre med det nu när vi inte vistas ute så mycket pga mörkt hela tiden. Under sommarens varma dagar var poolen det bästa hon visste! Nu ska vi se om hon blir intresserad av att gräva i snön..


Ja det får väl ändå räcka, 19 punkter om Eleonore vid 1 år och 9 månader!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar