1 juni 2014

Roadtrip genom USA?

Så det finns ju vissa saker man vill hinna med under sin livstid. Att föredra är kanske att hinna göra dessa saker innan man har husbygge och barn att fundera på. Just nu är jag inne i en period i livet då det känns lite som om "det är nu eller aldrig". Det känns som om 50% av mina bekanta/vänner bygger hus, gifter sig och skaffar barn. Andra halvan är ute och gör världen, eller på annat sätt äventyrar på i livet. Själv ligger jag här på sängen i Oravais och drömmer, dag ut och dag in, om att resa bort nånstans. Uppleva världen. Göra något nytt, spännande. Åka på äventyr. En del av mig brinner verkligen för denna dröm, vill iväg. En annan del är feg, frågar frågor; kan jag göra nåt sånt här, ekonomiskt främst? Har jag tiden för det, får jag ledigt från jobbet? Vågar man verkligen, som tjej i 20-års åldern, åka iväg ensam? Ska man resa med nån, i så fall, med vem? Ja, frågorna är många och det snurrar runt i mitt huvud.

En tid redan nu har en tanke grott i mitt huvud. Den började som en liten vindpust, som småningom sådde ett frö. Ett frö som var dag gror starkare och starkare, vars fördelar och nackdelar jag väger hela tiden. Detdär lilla fröet är en tanke om att nästa sommar, 2015, åka iväg på en månads resa. Till att börja med var det Australien och Nya Zeeland som lockade mest. Men på en månad hinner man nog inte se så mycket, det går kanske inte att leva backpackerlivet på en så kort stund. Och ärligt talat vet jag inte om jag skulle orka med det heller, åtminstone inte en längre period. Har läst Miilis blogg, och hur härligt det än låter med Australien och Nya Zeeland, så tror jag nog att jag hellre skulle åka dit som turist, faktiskt. Har ju alltid pratat om att det är dit min bröllopsresa ska gå, så vem vet. En vacker dag, helt enkelt.

Nåja, en annan dröm jag alltid haft är att roadtripa genom USA. Och ju mer jag googlar och letar inspiration, desto mer tror jag på att det kunde vara dendär månadsresan jag ska göra i mitt liv. Stänga alla dörrar till det vardagliga livet och bara sticka iväg. Men, man ska nog vara två för en sånhär resa, det tror jag. Men om jag känner min sambo rätt så lockar nog en roadtrip genom det förlovade landet United States of America mer än backpackerliv i Australien/NZ ett år. Det lockar nog mig mera också, just nu. Ja, då börjar ju frågorna rulla på i huvudet. Vad vill man se i USA, det finns ju massor!? Hur mycket hinner man se på en månad? Ska man köra en klassisk rutt, t.ex. Route 66, eller komponera en egen? Hur funkar det med hyrbilar och vad kostar hela kalaset? Läste på ett forum om en svensk som roadtripat en månad i USA, och det hade gått runt 3500€. Det låter ju inte såååå hutlöst ändå, eller?! Vi pratar ju ändå om The Experience of a Lifetime.

Sen rullar vi bollen vidare, skulle JAG ha råd, kunde jag få ihopsparat runt 2000€ tills nästa sommar? (om vi tänker att jag betalar halva kalaset). Och ja, ärligt talat tror jag nog det. För tillfället sätter jag 100€ i månaden på mitt vanliga sparkonto. Sätter jag stopp för shoppandet så blir det lätt över 600-700€ i månaden för mig. Okej, kanske liite mindre nu när jag har egen bil. Men i alla fall, om jag redan satte undan 300€ i månaden för sparande så skulle jag ju ha över 3000€ denhär tiden nästa år. Och det klarar man sig ganska långt på, tror jag. Så då återstår väl bara att börja planera, fundera, googla vidare!? Ja, måste väl övertala min resekompis också.......

denna sida hittade jag en del allmännyttig information om att roadtripa i USA. Sen när jag började fundera på rutter fungerade denhär sidan riktigt bra. Har alltid velat se Route 66, så det tycker man ju skulle vara ett enkelt val. Men en dröm har också alltid varit att besöka Montana, och då "hör" ju det till The Great Northern-tour. Kombinerar man dessa två gissar jag man får räkna med lite mer än en månads restid. Så alternativet vore ju kanske att hitta en egen kombo. Här hittade jag en blogg med fina bilder från en Great Northern-resa.

Vill jättegärna se New York, Kalifornien (speciellt San Francisco och L.A), Montanas rancher och vackra vyer, Arizona (Grand Canyon), Nevada (Las Vegas främst), Texas, Louisiana, Alabama och West Virginia, New Mexicos ökenlandskap och förstås Niagarafallen uppe i norr. Såå, hur kombinerar man dessa?! Skulle ju helst se ALLT, men det går ju inte. Så var börjar man?


 Klassiska Route 66 går genom Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona och Kalifornien. Då skulle det bara vara en avstickare upp till Montana och New York (och Niagarafallen), så vore väl den största klunten avklarad.
Åksjukepiller efterlyses!
 Som jag föreställer mig att det är att bila genom staterna.
Vackra, vackra Montana.
Eller vad sägs om 48 delstater på 38 dagar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar