26 november 2013

Solkaka

Solkaka är en superenkel men otroligt god kaka, som också går snabbt att vända ihop ifall du får oväntade gäster. Men för att vara på den säkra sidan: gör den dagen före servering!

Du behöver till bottnen:
200 g Digestivekex
75 g smör
- smält smöret
- krossa kexen
- blanda
 Dethär är förresten en av de bästa manickerna jag nånsin köpt. En smoothie-maker som jag fick från Ellos för typ 4€ en gång. Går lika bra att krossa kex och nötter och bröd som att göra smoothie i den. Superbra uppfinning!
 Bred ut kexblandningen i en form, t.ex. i din sprillans nya Tupperware-form...

Till fyllningen behöver du:
1 paket vanillavisp
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl fettfri piimä (surmjölk)
½ dl citronsaft
4 tsk gelatinpulver + ½ dl kallt vatten
 Blanda ihop gelatinen och vattnet (läs på gelatinpulverburken)
Smält i mikron och låt svalna lite.
Här tror jag att det for lite fel för mig, borde kanske ha smält mera eller blandat bättre... Nästa gång testar jag i varje fall med gelatinblad istället! Då borde det vara 8 st gelatinblad på denhär satsen.
 Blanda ihop socker, vaniljsocker, citronsaft och piimä
 Vispa vanillavispen
 Blanda ihop allt till en jämn smet
Bred ut jämnt i formen. Låt stelna minst 4h, gärna till nästa dag.
Fick lite problem med klumpbildning, gelatinen hade blivit till "skivor" på vissa ställen... Men god var den i alla fall! Lite lös bara...

Garnering: 2 burkar fruktpuré, t.ex. persika-päron
Tyvärr åt vi upp kakan innan den hann fotas med garnering... Nomnom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar