22 oktober 2019

Grovköket/ingången

Så var det dags att visa nästa makeover i vårt husrenoveringsprojekt, nämligen när "bruna sovrummet" blev till grovkök! Lääänge tog det, vi flyttade ur rummet i mitten av februari och började sen småningom på med rivningsarbetet, vilket visade sig vara betydligt mer arbetsamt än vi föreställt oss... Tog otroligt mycket tid att riva, städa, och göra allt "bakom kulisserna"-jobb. Eftersom grovköket också blir i anslutning till ingången, så hamnade vi att göra en del ändringar i tamburen och vindfånget samtidigt. Blev alltså mer jobb än vi först trott! Så först nu i slutet av oktober blev det så gott som klart! (vi hade nog ganska lång paus där i mars-maj faktiskt när vi höll på med nya taket och vinden) Som vanligt var jag alldeles för sen med före-bilderna när Sebastian satte i gång med kofoten, men försökte knäppa några bilder i farten i alla fall. Har tagit en hel del bilder under projektets gång! Inredningen till rummet kommer i morgon, så bilderna på det helt färdiga rummet får ni ännu vänta på ett litet tag.

FÖRE:

Fotat i tamburen utanför vessan, bruna rummet är alltså rakt fram bakom dörren. Har tyvärr glömt att ta en före-bild från vindfånget, men ni ser ju lite av det till höger i bild...
Sett mot vänster från dörröppningen. Väggen till vänster är bakväggen på klädgarderoben (spegelskjutdörrarna på förra bilden). 
Sett mot höger.
Rakt framåt sett. Och tyvärr har han alltså redan hunnit riva lite tapeter, takpanel och ta bort gardinstången vid fönstret här!

RIVNING: 
Till vår stora besvikelse var det ett väldigt fult och ihoplappat brädtak som gömde sig under takplattorna.. Gick alltså inte att behålla och måla som i sovrummet! Här har vi tagit bort radiatorer efter att rörmokaren varit och kapat rören i golvet, och rivit bort alla skivor. På väggen fanns tidigare (så länge Sebastians farmor och farfar bodde i huset) ett fönster...
... som vi byggde om för att göra rum för en dörröppning mellan grovköket och badrummet. Detta är fotat från den kalla utbyggnaden, som alltså ska bli badrum.
Bakväggen som varit i klädgarderoben borta! Bara en halv kubik bräder kvar att städa bort...
 Fönsterhålet igenbommat och redo att flytta dörren.
Rivning av väggen mot tamburen.

Rivning av väggar i tambur/vindfång. Tyvärr stötte vi på problem här då vindstrappan låg på en av balkarna, och hamnade att återbygga en cirka 30 centimeters stump vägg som Sebastian redan rivit. På grund av detta passade heller inte dörren vi tänkt återanvända, utan vi hamnade att köpa en ny, smalare dörr.

PÅBÖRJAT PROJEKT:
 Sebastian spirar den nya L-väggen som ska rama in grovköket.
Nya väggen har fått gipsskivor, och vi har plastat in gången till grovkök och badrum från tamburen (för att en viss liten dam inte skulle smita in i bygget).
Hittade finaste brädväggen bakom spånskivorna i grovköket!
Dörren på plats mellan grovkök-badrum! Här har Sebastian också satt ny takpanel vid ingången och gjort en täckskiva mellan rummen för att skapa en snyggare öppning.

DET NÄRMAR SIG:
Väggarna skivade, spacklade och slipade, golvvärmeslinga spikad och kopplad, brädväggen vitmålad.
Golvet gjutet!
Mattläggning på gång. Med både golvgjutning och mattläggning anlitade vi proffs, då vi kände att tiden och kunskapen inte räckte till.
Takpanelen på plats, förberedande av el, tapetsering och listning på gång.

EFTER: 
Fotat på ganska exakt samma ställe som första bilden. Vilken skillnad, va?
(på denna bild fattas ännu listerna runt dörren till blivande badrummet)

Ingången; "lillfåsston". Här är det tänkt att gästerna ska få hänga av sig kläderna sen. Och ja, jag hatar verkligen vår ytterdörr...

I denna korridor kommer ett stort klädskåp med våra gamla spegelskjutdörrar där i hörnet bredvid fönstret, och så vår skoställning.
 Här har ni själva grovköket då! På den vitmålade väggen kommer köksinredning med övre skåp, och vid brädväggen blir det bänkskiva med lådor/skåp under.
 Sett från bortre hörnet av rummet. I hörnet där jag står och fotar kommer torkskåp och ett öppet klädskåp. Den vita luckan i väggen är en elcentral.


Å he va he!
Vill ni se mer bilder från vår renovering kan ni välja "renovering" under bloggkategorier i vänstra spalten här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar