4 oktober 2014

Höstlistan

"Bättre sent än aldrig", tänkte jag, och hakade på utmaningen med årets höstlista, som cirkulerat runt på bloggarna i svenskfinland en tid nu. Och vad är väl bättre tidsfördriv en helt vanlig, tråkig lördagkväll?

Ultimata höstmånaden
September! Älskar när naturen börjar förändras, när de vackra höstfärgerna kommer fram. Skiftningen i temperatur från sommarvärme till höstiga vindar känns välkommen. Man får börja söka fram lite varmare tröjor, men kan fortfarande gå relativt lättklädd en solig eftermiddag. Det har fortfarande inte blivit sådär beckmörkt ute om kvällarna, utan det är bara mysigt när gatlamporna tänds, och man får börja sätta på fönsterlampor när det mörknar. Dessutom brukar sommarens intensiva helgprogram småningom börja sina, och man kan njuta av hösthelgerna som sig bör: med massa tända ljus!

Ultimata höstmyset
Det allra allra ALLRA bästa höstmyset jag vet är att sätta eld i spisen, tända så många ljus som möjligt, koka en kopp varm te, hoppa i min rosarandiga Onepiece och kura upp mig i soffan framför en riktigt bra film. Finns inte mycket som klår det!

Ultimata höstdrycken
Jag som inte är nån kaffedrickare dricker ju allt som oftast te istället. På jobbet dricker jag t.ex. alltid en kopp te på kaffepausen. Hemma är det ganska lugnt med tedrickandet på våren och sommaren, men så fort det blir höst blir det nästintill en tradition att koka en stor kopp te till kvällen. Så varmt och härligt! Det största minuset är att jag blir så pigg av te, och har svårt att somna om jag dricker en stor kopp efter klockan nio på kvällen...

Ultimata höstplatsen
Det är väl nästan givet att svara naturen här. Finns inte mycket som toppar naturen höstetid. Alla vackra färger på löven, den krispiga luften, tystnaden och lugnet. Helst spenderar jag en höstsöndag på hästryggen längs öde skogsvägar och på gulnande fält. Det är den ultimata höstplatsen för mig!

Ultimata höstkläderna
När det blir kallare ute får man vika undan sommarkläderna, och riva fram vintergarderoben ur gömmorna. Leggins och tjocka, långa stickatröjor med kängor är min absoluta favvo. Tyvärr blir jag så lätt svettig att det måste vara ungefär -20 grader ute för att jag ska kunna gå en hel dag med en tjock, stickad tröja. Hehehe.

Ultimata höstmaten
På hösten kokar jag gärna soppor av alla de slag. Efter sommarens lata matdagar är det också uppskattat med riktig husmanskost. Brukar damma av kokböckerna och göra mina enklaste men godaste recept. Sen blir det småningom dags att avancera med nåt nytt i matväg!

Ultimata hösthobbyn
Eftersom jag varken stickar eller syr nåt så kan jag inte direkt säga att jag har nån speciell hobby som jag förknippar med hösten. Men för det mesta är man ju lite förslappad under sommaren, och tar i med nya krafter igen från hösten. Så i mitt liv skulle nog träningen vara den ultimata hobbyn. Denhär sommaren och hösten blev det lite omvända roller bara...

Ultimata höstmusiken
Jag är ganska allätare när det gäller musik. Eller om vi säger som så, jag förlitar mig sällan på nya låtar eller "säsongsmusik". Nu som då hittar jag förstås nån ny låt som tilltalar mig, och då lyssnar jag på den mer än vanligt. Men för mig förknippas nog alltid hösten med lugna, sköna låtar, som man kan lyssna på när det stormar ute och man sitter inne och läser bloggar. En av mina absoluta favoriter från flera år tillbaka, som jag alltid återvänder till nu som då (och faktiskt gjort det precis förra veckan) är Watch Over You med Alter Bridge. Kommer väl aldrig kunna bestämma mig för vilken som är min absoluta favoritlåt, men denna är alltid på delad första plats.

Ultimata höstutmaningen
Som jag tidigare nämnde så är man ju ofta ganska förslappad under sommarmånaderna, både när det gäller matlagning och träning, men också när det gäller att komma igång med saker. Hösten brukar för mig alltid kännas som en nystart. Nya utmaningar, nygamla rutiner, lite nya kläder, nya maträtter.. Ja ni förstår nog vad jag menar. Den ultimata höstutmaningen blir därför att komma igång igen efter sommaren. Om det då handlar om att ta tag i gymmandet eller att tvätta fönstren och rensa hemmet spelar absolut ingen roll. Det är känslan av något nytt som är central i detta fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar