6 november 2012

Mera svar

Therese frågade mig följande:
"Kan du berätt för oss "icke högstuderande människor" va man gör på en sitz egentligen? Ja ha alde fatta he å folk skrivar heila tin att di ska på sitz.
Åså vill vi jo såklart veta va hande sakin va som vi sko giss 26 oktober"Att sitza betyder i princip att festa i skolan (kvällstid, förstås). En sitz kan i princip ordnas av vemsomhelst i skolan. Vi i StuBi (studentföreningen) brukar ordna de flesta av sitzerna i vår skola, men man kan också ordna klassvis, för att t.e.x samla in pengar till klasskassan.
En sitz har oftast ett tema; Halloween, Jul, Halarinvigning, eller som i fallet ovan, Tvilling/Trillingsitz.
På sitzar har man ofta en eller flera "toastmasters", eller toastisar, som håller i trådarna för sitzen. De bestämmer vad som ska göras, och när. De har också rätt att dela ut straff (mera om det sen). Toastisarna är ofta med i gänget som ordnade hela sitzen.

De personer som ordnar sitzen bestämmer vilka som är välkomna. Oftast brukar vi ordna bara för de som studerar på BI, men tvåorna har också ordnat sitz för alla som ska börja studera vid Campus Allegro (dit vi flyttar efter jul). I Vasa och Åbo har jag förstått att är det vanligt att man ordnar för flera föreningar, så man får träffa nya mänskor.
Sitzen kostar oftast en liten slant, t.ex. 5-10€, och i det priset ingår: halarmärke (beställt eller hemgjort), mat, en cider/öl/limsa, en snaps samt en punsch.
 På sitz brukar man duka upp till långbord. Ibland är sittordningen fri, andra gånger har man sittplacering (t.ex. ettor vid ett bord, tvåor vid ett annat, etc). När man kommer till sin plats får man sin dricka (som man valt när man anmäler sig) och sin snaps. Under sitzens gång dricker man ju troligen upp sina gratisdricka, och det finns då mera till försäljning. Man får INTE dricka eget (bara på konferens= paus).
 På sitzen är det ofta halare som gäller som klädsel. Halaren köper man på egen hand (och tillsammans med övriga som ska ha skaffar man sponsorer så det inte blir så dyrt). Olika skolor/studieämnen har olika färger på sina halare. Vi vid BI har en röd halare.
På sitzar leker man också olika saker. Här t.ex. en tävling för frivilliga, där man skulle ha två tamponger i varsin sida av nedranläppen, och sen dricka upp en öl/cider så fort som möjligt...
 På sitzar delar toastisarna också ut olika straff. Det kan vara så att någon smygit iväg till toaletten när det inte var konferens, att telefonen har ringt, eller att man druckit eget dricka. Man kan råka ut för lite vadsomhelst om man brytit mot reglerna. Här t.ex. en lek där alla som hade haft skor på sig i gymnastiksalen måste ta sig ett par och visa olika sexställningar...
 Ofta delas man upp i olika lag på sitzar också. Lagen tävlar sen under kvällens lopp i olika grenar, och i slutet får de som har mest poäng ett pris. Priset kan vara godis, nån sak, ära & berömmelse, osv. Här tävlade lagen om vem som kunde linda ihop till en mumie av wc-papper snabbast!

Ja, de flesta är ju redlöst fulla på sitzar, men visst kan man vara nykter eller i "skapligt" skick också. Hur man vill bara! Stämningen brukar oftast bli hög, och feelisen är på topp.
Under sitzens lopp får man alltså någon slags mat, ibland till och med snacks och efterrätt. Maten är inte alltid så "huippu", men vi har t.ex. nån gång serverat tacopaj, som blev mycket uppskattat. 
Man sjunger också s.k. snapsvisor, som finns i en sångbok eller printade på ett papper. Det är lite "roligare" sånger, som bara blir svårare ju mer man dricker... En av mina egna favoriter är t.ex. 'Siffervisan', som börjar såhär: 
1,2,75,6,7,75,6,7,75,6,7 (melodin är Ritsch Ratsch Filllibom) Och försök då sjunga detdär ganska snabbt, efter några cider och snapsar...

Är det något jag glömt nudå, ni andra trogna sitzare?


Och angående detdär ni skulle gissa, som handlade om min närmaste framtid... Ja, jag menade ju inte några dagar, utan snarare några månader. Så ni får vänta på det ännu!

2 kommentarer:

 1. nåja nu fattar ja liti meir åv e :D
  aj ja had bomma ade "närmaste framtids" grejjen :P tå provar ja igen. Kanski tu å kalle ha spana in na eget ställ i orvas? elle så ha du kanski fått tag på na arbeit åt de san tå du gar ut skola elle kanski rej furi? Elle så ska du köp ny bil? He va no he ja kom på fö tillfälli måst funder liti meir :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. hoppas do fick e liti mejr på klart va en sitz e!
   bra gissningar.. kan säg att ein åv sakren e i alla fall ganska nära sanningen ;)

   Radera