8 september 2011

kampen mot vågen part 2

idag när jag satt i bilen påväg från Jeppis till Årvas började jag fundera på min hälsa.
hade alltså varit på zumba, och var ganska slut. har märkt att på senaste tiden så har det kunnat sticka till i bröstet när jag ansträngt mig ordentligt, vilket det också gjorde idag.
sen pusslade jag ihop detta med dagens föreläsning i rörelse, där läraren berättade att once you've gone fat, you'll never go back . och med det menar jag alltså att när man fått fettceller så blir man aldrig av med dem, de kan bara bli mindre . sen om man har dåliga gener så ska man inte ge sitt barn så mycket godis, utan tvinga barnet i fråga att springa omkring, dag ut och dag in... jaja, hur det nu var. my point is, precis alla i min släkt är lite "knubbiga", alltså de har en stark benbyggnad, och har varit hemma vid lunchtid. så jag hade liksom aldrig något alternativ.
så för att förklara detta på ett enkelt sätt så att alla förstår, så ska jag göra upp ett litet diagram över mina chockerande viktkurvor. och ni får gärna komma med åsikter efteråt!

hösten/vintern 2007-2008 så gick jag upp 10kg, när jag började på bagarlinjen. förståeligt, eftersom jag inte alls motionerade, och åt flera bullar om dagen.
hösten 2008/vintern 2009 gick jag däremot ner 22kg, utan att göra speciellt mycket alls. eller tja, jag var deprimerad. och jag levde på babymat, rågbröd och té.
sommaren-hösten 2009 gick jag sen upp 8kg, för att jag började ÄTA igen. sisådär två glassar om dagen (e bra för magen).
hösten 2009/våren 2010 blev det -10kg, och lite fan anamma i min träning. dansade zumba 5 dagar i veckan, red 2, cyklade, städade... ja, ni förstår ju pointen.
så blev det sommar igen, och efter det har det liksom bara gått åt fel håll. från maj 2010 till augusti 2011 visar vågen +14kg. men NU är den påväg ner igen... tycker jag mig se i spegeln.

och sen undrar folk varför jag klagar på min vikt hela tiden. försök själv kämpa emot The Fat Gene!

4 kommentarer:

 1. Viktproblem e nåt man tydligen får kämpa med hela live sitt verkar det som. Ja gick själv upp förra året 15kg under ett år. Fattar int hu de kuna bli så. Sen fösöka ja gå ner i vikt, lyckades gå ner
  -7kg men tsadaa nu efter att ja had sommarlov kom dide 5kg tibax. sku vill gå ner 15kg åtiminståne fö ti kom i sama form ja had då ja träffa Jard.
  Men få nu si hu de lyckas om he nu nånsin kommer att lyckas :/ Viktsaker e PAIN IN THE ASS.
  Vi har typ samma "problem" me familjen, hela kvinnofolket e aningen runda och alla vi syskonen e ungefär i samma storlek nu. På lågstadie va ja typ jätte rund, men de blev bättre ti högstadie då ja börja hetsträna o sen efter he börja ja kör motocross o träna hårt varje vecka. Nu sitter vi framför tv:n o käkar gotta me jard XD Int rikti så man går ner i vikt av de.

  /MX

  SvaraRadera
 2. vet du, om man äter barnmat och bröd så går man nog ner. men du går lika snabbt upp igen eftersom en sån kost förstör din ämnesomsättning. finns inga andra genvägar än BRA mat och motion då man vill ner i vikt. de flesta människor går nog också upp i vikt om två glassar per dag ingår i kosten.. mitt tips är att försöka att inte äta så stora portioner i gången MEN flera gånger per dag. Om blodsockret hålls jämnt är det nämligen lättare att hålla sötsuget borta.

  SvaraRadera
 3. MX: egentligen vejt int jag heller väför ja gick upp så myki dehär seinast åri. har nog träna regelbundet, å äti nanting gott ungefär ein dag i vikon. heilt normalt, sko man jo kuna tänk se. men ja.. he vart som e vart, men no kämpar ja för att koma tillbak till min "normala" vikt igen. o ska hoppas att he lyckas :) nanting gott ska man ju nog få unn se, men int heila tidin!

  SvaraRadera
 4. anonym:
  har alltid haft perioder då jag äter onyttigare än vad jag egentligen borde.. men sen har jag också perioder då jag äter lite, vet inte riktigt vad det beror på.
  för tillfället försöker jag att äta bara så mycket som min kropp behöver, träna ordentligt och bara unna mig något gott nån enstaka gång.
  vet att inte min kropp mår bra av att gå upp och ner hela tiden, och därför försöker jag nu, ritkigt på allvar, att börja balansera kosten lite bättre!

  SvaraRadera