5 november 2010

5: your definition of love

kärlek är att lita på varandra, att känna sig trygg och att helt och hållet kunna vara sig själv med en annan person. det handlar ändå, åtminstone enligt mig, främst om tillit. man måste ta och man måste ge.
min egen väg längs "kärlekens stig" har många gånger varit krokig och stenig. jag vet mycket väl att det mest handlar om hurudan jag är; jag behöver kontroll, jag vill känna mig viktig, och helst av allt vill jag vara den som är i fokus.
kärlek handlar om så mycket mer än att säga "jag älskar dig". man kan säga det tusen gånger, men det spelar ingen roll om det inte finns kärlek och känsla bakom.
att älska någon ska inte behöva vara svårt, det ska inte vara något man måste kämpa för varje dag. men eftersom det är ganska svårt att älska någon villkorslöst, utan krav, måste man tillåta varandra att göra misstag. man måste sätta någon annan än sig själv i fokus, man måste i vissa fall sätta sin partners bästa framför sitt eget, även om det inte känns rätt för en själv.
jag har alltid tänkt mig att för att kunna ha ett bra förhållande måste man anpassa sig till den andras behov, utan att helt och hållet ändra på sig själv. man måste kunna kompromissa.
det viktigaste är att man är lycklig, och att man verkligen känner sig älskad. den andra kanske inte alltid ser eller förstår om du känner dig ensam, att du behöver närhet. därför är det viktigt att vara ärlig och alltid berätta om det är något som tynger på. det är ju meningen att man ska lyssna på och stöda varandra.
med risk att detta nu lät som något som skulle komma ur munnen (händerna?) på en filosof, poet eller liknande, vill jag ändå avsluta med orden:
kärleken övervinner allt!

1 kommentar: